Vedci navrátili hlas 3000 ročnej egyptskej múmii

NETKY.SK • 24 Január 2020, 12:25 • 2 min
Vedci navrátili hlas 3000 ročnej egyptskej múmii

Britskí vedci zreprodukovali hlas tritisíc rokov starého mumifikovaného egyptského kňaza. Podarilo sa im to prostredníctvom umelého hlasového ústrojenstva s hrtanom, ktorý vytvorili v 3D tlačiarni.

slovakia

left justify in out

Výskumníci dosiaľ vytvorili len zvuk znejúci ako samohláska, ktorý trochu pripomína ovčí bľakot, no do budúcnosti by chceli s pomocou počítača tvoriť samostatné slová, či dokonca celé vety.

 

Ako vyzeral priebeh výskumu?
Hlas kňaza Nesjamuna zreprodukovali vedci z múzea v Leedse, kde múmiu vystavujú, a univerzít Royal Holloway, University of London a the University of York. Pri výskume oskenovali vokálny trakt múmie, aby stanovili jeho presné rozmery, a následne ho zhotovili v 3D tlačiarni. Tento proces je však možný iba vtedy, keď je mäkké tkanivo traktu jednotlivca značne neporušené, čo v Nesjamunovom prípade potvrdila aj počítačová tomografia. Po vyrobení 3D kópie kňazovho traktu vedci vytvorili hlas s pomocou generátora zvuku. Hlas, ktorý vytvorili, by mal byť podobný tomu Nesjamunovmu.

 

img

 

V budúcnosti by mohla múmia prehovoriť
Vedci plánujú pokračovať ďalej a s pomocou počítačových modelov "vytvárať slová a spájať ich do viet," uviedla spoluautorka štúdie, profesorka archeológie na University of York Joann Fletcher. "Dúfame, že dokážeme vytvoriť verziu toho, čo by hovoril v chráme v Karnaku," dodala.

Podľa Fletcherovej dokonca pri výskume plnia Nesjamunove želanie byť počutý aj po smrti, čo bolo súčasťou jeho viery. "V skutočnosti je to napísané na jeho rakve. Je to to, čo chcel. Svojím spôsobom sa nám podarilo toto želanie splniť," skonštatovala vedkyňa.

 

img

 

Život kňaza Nesjamuna
Nesjamun bol kňazom v starovekom meste Téby za čias faraóna Ramessesa XI., pričom žil zhruba v rokoch 1099 až 1069 pred naším letopočtom. Slúžil v chráme boha Amona v komplexe Karnak. Podľa odborníkov zrejme potreboval pre svoje rituálne povinnosti, ktoré zahŕňali aj spev, silný hlas. Podľa štúdií mal ochorenie ďasien a zničené zuby. Zomrel zrejme ako päťdesiatnik, pravdepodobne po vážnej alergickej reakcii. Je jedinou múmiou datovanou do obdobia vlády Ramessesa XI. a vedecké analýzy jeho ostatkov prispeli k lepšiemu pochopeniu starovekého Egypta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona