V Nitre si pripomenuli odkaz Jána Chryzostoma kardinála Korca, na konferencii dnes vystúpi i Robert Fico

NETKY.SK • 22 Január 2024, 07:36 • 2 min
V Nitre si pripomenuli odkaz Jána Chryzostoma kardinála Korca, na konferencii dnes vystúpi i Robert Fico

Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastní v pondelok 22. januára na konferencii pri príležitosti 100. výročia narodenia kardinála Jána Chryzostoma Korca v priestoroch Malého seminára, Pribinovo námestie 5 v Nitra. Predseda vlády SR vystúpi na konferencii s príhovorom. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

slovakia

left justify in out

Za účasti širokej verejnosti a v priamom prenose TV LUX celebroval 21. januára 2024 v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade slávnostnú svätú omšu pri príležitosti 100. výročia narodenia blahej pamäti Jána Chryzostoma kardinála Korca apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli. Spolu s ním koncelebrovali nitriansky biskup Mons. Viliam Judák, pomocný nitriansky biskup Mons. Peter Beňo, žilinský biskup Mons. Tomáš Galis a mnohí diecézni kňazi, ktorí z rúk kardinála Korca prijali kňazskú vysviacku.

Apoštolský nuncius vyjadril vďaku za česť a možnosť celebrovať svätú omšu za otca kardinála Korca v katedrále, v ktorej 15 rokov ako nitriansky biskup predsedával liturgickým sláveniam.

Vo svojej kázni priblížil kardinála Korca ako významnú osobnosť Cirkvi na Slovensku i v celom svete a podobne, ako biskup Viliam v úvode slávnosti, aj on vyzdvihol svedectvo života a živej viery, ktorú vyznával, ale za ňu aj trpel. Vyzval preto prítomných, aby spoločne prosili Boha, nech posilní ich vieru podľa príkladu kardinála Korca.

Vo svojej kázni nuncius uvažoval aj nad osobnosťou kardinála, jeho životom a dielom, ale najmä nad príkladom jeho kresťanskej viery a prežívania utrpenia v kresťanskej nádeji. Povzbudil preto prítomných, aby si vážili jeho odkaz, čím si najviac uctia jeho pamiatku a vyzval ich, aby si vážili odkaz kardinála Korca pre posilnenie kresťanskej viery, nadobudnutie odvahy pre čeleniu zlu a obranu kresťanských hodnôt.

Na liturgickej slávnosti boli prítomní aj podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, veľvyslanec Albánskej republiky na Slovensku Arten Hanku či veriaci z kardinálových rodných Bošian.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: TK KBS, Foto: Zo spomienky na kardinála. (TK KBS)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies