Eduard Heger: Zákaz vychádzania je presne stanovený a nikde neodznelo, že sa zruší

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 14:50 • 2 min
Eduard Heger: Zákaz vychádzania je presne stanovený a nikde neodznelo, že sa zruší

SLOVENSKO - Zákaz vychádzania je podľa Eduarda Hegera presne stanovený a nikde včera neodznelo, že sa zruší.

slovakia

left justify in out

Eduard Heger dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády povedal, že nemá problém zaočkovať sa akoukoľvek vakcínou. O úhrade vakcín Sputnik V nechcel Eduard Heger príliš komunikovať z dôvodov, že o tom ešte len budú verejnosť informovať.

 

img

 

Plán obnovy

Ohľadom plánu obnovy sa vyjadril, že je v dobrom štádiu. "Do dnešného dňa sa pracovalo s dokumentom, dnes sa uzatvoril," povedal Heger. V pondelok 26. apríla budú o ňom diskutovať na mimoriandej rade. Následne bude dokument zaslaný do Bruselu. "Teším sa na to, čo nás čaká," dodal Heger. Plán obnovy je podľa neho dôležitý na to, aby "sme zo Slovenska urobili úspešný príbeh". Plán obnovy je, podľa neho, cestovná mapa k úspechu. 

 

Prečítajte si tiež: Rezort plánuje z Plánu obnovy investovať rozumne. Dočkáme sa kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti?

 

Zákaz vychádzania

Na margo skreslovania informácií povedal, že počas pandémie je obzvlášť dôležité veci ľuďom odkomunikovať konkrétne. Kým nie je zákon schválený a platný, platí zákon súčasný. To isté, podľa Hegera, platí pri COVID Automate. Pravidlá sa zmenia v uznesení po zmene pandemickej situácie. Uznesenie je momentálne v procese prípravy. "To čo sme predstavili, nebol výsledok ľudí, ale výsledok COVID Automatu," povedal. Na otázky o zrušení zákazu vychádzania povedal, že zákaz vychádzania je presne stanovený. Podľa neho "včera nikde neodznelo, že sa zruší zákaz vychádzania". Dôjde k určitým úľavám, no zákaz vychádzania bude naďalej platný. "My nemôžeme nekomunikovať výsledky," povedal. Momentálne prebieha proces o navrhovaných zmenách do COVID Automatu. Podľa Hegera sú dve rozdielne veci to, čo sa udeje na základe platného automatu, a návrh zmien, ktorý sa ešte udiať nemôže, nakoľko nie je schválený. Ak by bol vývoj trendu zlý, muselo by to, podľa Hegera, byť zohľadnené v uznesení. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku nebude žiaden čierny okres. Otvárajú sa podniky, kostoly aj hotely

 

Pomoc firmám a podpora v nezamestnanosti

Pomoc aj podpora zamestnanosti sú podľa Hegera nastavené tak, že tí, ktorí o ňu majú záujem, čerpajú túto pomoc na základe podmienok. Povedal, že ak nebolo vyčerpané všetko, čo bolo k dispozícii znamená to, že situácia nebola až taká zlá. Prepad ekonomiky bol dokonca len 5,2 %. Pandémiu sme, podľa jeho slov, zvládli z ekonomického hladisaka o veľa lepšiie, než tvrdili prognózy. Podniky čerpali toľko, koľko potrebovali. "Schéma nebola zle nastavená, vychádzali sme z nejakej prognózy," povedal Heger s tým, že predpoklad bol, že pomoc bude potrebovať väčšie množstvo firiem. "Momentálne je najdôležitejšie neurobiť nič ukvapene. Zastavovať akúkoľvek ekonomickú pomoc je predčasné," povedal Heger. Nasleduje podľa neho fáza reštartu. Na ktorú majú k dispozícii dostatočné finančné zdroje, ktoré môžu výrazne pomôcť celej ekonomike.

 

Súvisiaci článok: Týždeň dobrých správ! Otvoria sa všetky obchody, povolia sa bohoslužby, no aj cestovanie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies