V Nemecku hrozí obmedzenie pohybu na verejnosti neočkovaným osobám

NETKY.SK • 25 Júl 2021, 15:54 • 2 min
V Nemecku hrozí obmedzenie pohybu na verejnosti neočkovaným osobám

NEMECKO - V Nemecku hrozí situácia, že očkovanie sa stane povinným. Znamenalo by to však, že návšteva reštaurácií, kín a štadiónov by už pre nezaočkovaných nebola možná ani s testom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Očkovaní ľudia budú mať určite viac slobody,“ povedal šéf Úradu spolkovej kancelárky Helge Braun. Napríklad návšteva reštaurácií, kín a štadiónov už pre nezaočkovaných nebude možná ani s testom.

 

img

 

Prečítajte si: Vo Francúzsku pritvrdili proti antivaxerom z radov zdravotníkov. Ak sa nedajú zaočkovať, budú znášať sankcie!

 

Nemecko má podľa Brauna povinnosť chrániť zdravie svojich obyvateľov. „K tomu patrí aj zdravotníctvo, ktoré nemusí v zime pre nápor covidových pacientov opäť odkladať operácie onkologických pacientov či operácie kĺbov,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Pri šírení delta variantu hrozí na Slovensku trojnásobok obetí oproti druhej vlne pandémie

 

Ak sa zvýši napríklad  výskyt ochorení v školách podľa ich očakávaní, bude veľmi ťažké zabrániť infekciám mimo školy. "Je mi to teda úplne jasné, musia byť očkovaní rodičia, učitelia, opatrovníci a vodiči školských autobusov. Ak sú zaočkované všetky tieto skupiny, riziko pre deti je nižšie," povedal tiež Braun. Povinnosť nosenia rúšok musí navyše dôsledne platiť v MHD aj na vyučovaní v školách, kde sa nedá dodržať dostatočne bezpečná vzdialenosť. Informoval portál tagesschau.de.

 

img

 

Braun bol za svoj prístup kritizovaný. „Zavedenie povinného očkovania by bolo zadnými vrátkami,“ uviedol pre noviny mediálnej skupiny Funke viceprezident FDP Wolfgang Kubicki. Takúto kategorizáciu považuje za „zjavne protiústavnú“. Informoval portál zdf.de.

 

Prečítajte si: Je to tu! Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných

 

Minister z Bádenska-Württemberska, Winfried Kretschmann, považuje povinné očkovanie v ďalšom boji proti koronaj kríze za mysliteľné. "Neplánujeme povinné očkovanie. Vždy môžem vylúčiť povinné očkovanie," uviedol politik. Informoval o tom portál deutschland.de.

 

img

 

Je možné, že sa vyskytnú varianty, ktoré si to budú vyžadovať.“ Povedal, že by sa mohlo pokojne stať, že „v určitom okamihu povolíme očkovaným osobám iba určité oblasti a činnosti“. Ako príklad uviedol osýpky. „Pre denné stacionáre existuje aj požiadavka na očkovanie, pretože osýpky sú veľmi nákazlivé.“ Kretschmann už istý čas varuje pred štvrtou vlnou a voči jeseni a zime je dosť pesimistický.

 

Angela Merkelová síce pred pár dňami uviedla, že v Nemecku neplánuje zaviesť povinné očkovanie, pretože by to mohlo ohroziť dôveru verejnosti. Zdôraznila, že dáva prednosť dobrovoľnému a nie povinnému očkovaniu. „Myslím si, že dôveru si môžeme získať reklamou očkovania a tiež tým, že sa z vlastných skúseností stane vyslancom vakcíny čo najviac ľudí,“ dodala podľa portálu dw.com.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies