Je malý ako zrnko soli a výrazne pomôže medicíne!

NETKY.SK • 11 December 2021, 07:00 • 2 min
Je malý ako zrnko soli a výrazne pomôže medicíne!

BRATISLAVA - Vedecký pokrok zrejme nemá hranice. Dôkazom je aj nový fotoaparát, ktorý môže prispieť vďaka špičkovej technológii aj v iných odvetviach.

slovakia

left justify in out

Mikro zariadenie má obrovský potenciál zachytiť možné problémy v ľudskom tele a dokáže vylepšiť malé super roboty. Zatiaľ čo v minulosti zariadenia poskytli len rozmazané snímky, novinka ponúka skutočnú kvalitu. Jej využite vidia napríklad pri nie práve najpríjemnejších vyšetreniach, medzi ktoré patrí endoskopia. Zaručí tak oveľa menej invazívny spôsob, akým môžu lekári nazrieť do útrob tela.

 

img

 

Zariadenie predstavili vedci z Princeton University a University of Washington. Systém dokáže zaznamenať farebné fotografie na rovnakej úrovni ako konvenčný objektív fotoaparátu. Novinka využíva technológiu nazývanú metasurface, ktorú je možné vyrobiť podobne ako počítačový čip. Je široký len 0,5 milimetra a na povrchu sa nachádza 1,6 milióna valcovitých stĺpikov. Každý z nich má veľkosť približne ako vírus HIV, má jedinečnú geometriu a funguje ako optická anténa. Vďaka kombinácii algoritmov založených na strojovom učení a interakcii stĺpikov so svetlom vznikajú zábery najvyššej kvality a najširšieho zorného poľa, aké sa vedcom doteraz podarilo dostať s plne farebným metasurface fotoaparátom.

 

Prečítajte si tiež: SKUTOČNÝ PRÍBEH: Rakovina vzala chlapcovi mamu. Teraz bojuje s chorobou aj on sám

 

Ako povedal vedúci autor projektu Felix Heide, kľúčovou inováciou je integrovaný dizajn optického povrchu a algoritmy spracovania signálu, ktoré vytvárajú výsledný obraz. To zvýšilo výkon fotoaparátu v prostredí s prirodzeným svetlom v porovnaní s predchádzajúcimi metasurface fotoaparátmi, ktoré vyžadovali čisté laboratórne svetlo alebo iné ideálne podmienky na vytvorenie kvalitných záberov.

 

img

 

Vedci porovnali snímky z novinky, doterajších zariadení s metasurface a tiež konvenčnej optiky a vo výsledku boli snímky z novinky a bežných fotoaparátov takmer rovnaké. Fotky zo starších mikro zariadení mali väčšiu deformáciu obrazu, malé zorné pole a obmedzenú schopnosť zachytiť celé spektrum viditeľného svetla. „Navrhnúť a nakonfigurovať tieto nano štruktúry bola skutočná výzva,“ uviedol Ethan Tseng, ktorý sa podieľal na výskume.

 

O metasurface sa postaral James Whitehead a je založený na nitride kremíka, čo je materiál podobný sklu, ktorý je kompatibilný so štandardnou výrobou polovodičov pre počítačové čipy. To v praxi znamená, že ho môžu vyrábať masovo a za nízke náklady.

 

img

Heide a jeho kolegovia sa teraz snažia pridať do zariadenia viac výpočtových schopností. Okrem optimalizácie kvality obrazu by radi pridali možnosti na detekciu objektu a ďalšie spôsoby snímania relevantné pre medicínu a roboty, ale napríklad aj pre smartfóny. „V budúcnosti by ste nepotrebovali mať na zadnej strane telefónu 3 fotoaparáty, ale povrch celej zadnej strany by bol jeden veľký fotoaparát. V budúcnosti môžeme vymyslieť úplne nové spôsoby zostavovania takýchto zariadení,“ vyhlásil.

 

Možno vás zaujme: Poslanci schválili odškodnenie po očkovaní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies