Rodičovský bonus má byť len 0,5 percenta z príjmov

NETKY.SK • 15 August 2021, 10:59 • 2 min
Rodičovský bonus má byť len 0,5 percenta z príjmov

Rodičovský bonus pre penzistov, ktorý by sa mal na Slovensku zaviesť od začiatku roka 2023, by mal dosahovať len 0,5 percenta namiesto navrhovaných 2,5 percenta z hrubej mzdy, respektíve vymeriavacieho základu pracujúceho dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení to uviedol Inštitút zamestnanosti. Inštitút argumentuje tým, že dôchodkový systém na Slovensku je dlhodobo schodkový a neudržateľný.

 

Súvisiaci článok: Viete, čo je to rodičovský bonus? Zavedú ho aj na Slovensku!

 

Nastanú ďalšie zmeny?
Inštitút zamestnanosti tiež navrhuje upraviť ustanovenia zákona o vyplácaní materskej dávky tak, aby bolo možné čerpať túto dávku na dni, nie iba celé mesiace. „Napríklad by matka dieťaťa mohla byť od šiesteho mesiaca veku dieťaťa v pondelok až štvrtok na rodičovskej dovolenke a v piatok v práci; a otec by bol v pondelok až štvrtok v práci a v piatok na materskej dovolenke," uviedol Inštitút zamestnanosti.

 

Takáto zmena by podľa inštitútu výrazne prispela k zosúladeniu rodinného a pracovného života. Podľa inštitútu by sa tiež mala zaviesť možnosť, aby platiteľ poistného, najmä živnostník, mohol dať Sociálnej poisťovni súhlas na inkaso.

Od začiatku roka 2023 by sa mal na Slovensku zaviesť rodičovský bonus. Dieťa pracujúce na Slovensku bude môcť odviesť každému rodičovi na penzii 2,5 percenta z jeho hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Vychádzať sa pritom bude z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Zavedenie rodičovského bonusu je súčasťou návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý rezort práce predložil do pripomienkového konania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies