V Krompachoch si firmy podľa prezidenta nevedia nájsť kvalifikovaných zamestnancov

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 16:23 • 2 min
V Krompachoch si firmy podľa prezidenta nevedia nájsť kvalifikovaných zamestnancov

KROMPACHY – Hnedú priemyselnú zónu v Krompachoch vybudovali v roku 2015. Na jej výstavbu dostalo mesto v roku 2010 dotáciu šesť milión eur od štátu, pričom v nej malo nájsť prácu okolo 120 ľudí. Napriek tomu sa v nej v súčasnosti nachádzajú prázdne výrobné haly.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska dnes po stretnutí s podnikateľmi mesta Krompachy uviedol, že na Slovensku sú aj malé mestá, kde sú fungujúce priemyselné parky, často ide aj o mestá, kam nevedie diaľnica.

 

"Musíme spájať úsilie vlády, ktorá chce podporovať zaostalé regióny, ale aj úsilie samospráv," povedal Kiska s tým, že je potrebné urobiť niečo pre to, aby výrobné haly v priemyselných parkoch neboli prázdne. "V minulosti tu pracovalo okolo tisíc ľudí v Panasonicu, dnes ten počet výrazne klesol," povedal prezident.

 

Primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová poznamenala, že mesto už takmer dva roky nevie zabezpečiť investora. V Krompachoch je v súčasnosti viac ako 12-percentná nezamestnanosť. "V priemyselnom parku pracuje spoločnosť, ktorá zamestnáva 18 ľudí. Mestské zastupiteľstvo schválilo investora, s ktorým rokujeme,“ povedala.

 

S podnikateľmi sa prezident rozprával aj o výhodách mesta, ale aj o jeho nevýhodách. Podnikatelia sa zhodli, že základnými negatívami v oblasti zamestnávania je hlavne pre ľudí pracujúcich v kovospracujúcom priemyselne vysoká cena energií. "Naša cena energií je pri výrobe jedna z najnižších v EÚ, ale koncová cena pre spotrebiteľov patrí medzi najvyššie," skonštatoval Kiska. Podľa neho je ťažké byť konkurenciou pre štáty, kde je táto cena o 40 - 50 percent nižšia.

 

Podľa slov prezidenta sa počas diskusie s podnikateľmi opakovali dve témy. Prvou je školstvo a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov pre odborné profesie. Podnikatelia sa sťažovali, že mladí ľudia odchádzajú na nekvalitné vysoké školy a chýbajú odborníci v kovoobrábaní.

 

"Aj v tejto oblasti, kde je nedostatok pracovných miest, si nevedia nájsť kvalitných zamestnancov," povedal prezident s tým, že mladí ľudia nemajú záujem o stredné odborné vzdelávanie. Primátorka uviedla, že by chcela, aby investori prišli aj do regiónu Spiša. Podľa nej môže byť do konca roku 2019 problém zamestnať v priemyselnom parku 122 ľudí.

 

Druhým problémom podľa Kisku je vysoké percento rómskej populácie. Prezident sa podnikateľov spýtal aj to, koľko Rómov zamestnávajú. "Prišli sme k zisteniu, že mnohokrát aj schopných Rómov sa nedá zamestnať, pretože majú exekúcie. Hneď ako začne Róm pracovať a začne mať stály príjem, tak príde exekútor," poznamenal Kiska.

 

Prezident v ranných hodinách položil pri Pamätníku padlých v druhej svetovej vojne veniec, následne diskutoval s vedením mesta. Počas dnešného dňa sa stretol aj so študentmi miestneho gymnázia, absolvoval i návštevu miestneho úradu práce a sociálnych vecí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies