V košickej zoo pribudli mláďatá veľkých kopytníkov

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 18:00 • 2 min
V košickej zoo pribudli mláďatá veľkých kopytníkov

KOŠICE - V košickej zoologickej záhrade (zoo) pribudlo od začiatku tohto roka takmer 30 prírastkov. Vo výbehoch, lemujúcich dolnú časť zoo v smere k DinoParku pribudli v uplynulom období mláďatá veľkých kopytníkov. Ide o zdomácnené druhy ťavy dvojhrbej, byvola vodného a zebu zakrpateného. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

slovakia

left justify in out

Otcom samčeka ťavy dvojhrbej je sedemročný samec, ktorý v roku 2022 odcestoval do inej zoo. Matka sa narodila v domovskej zoo a je to jej tretie mláďa. Zoo v Košiciach patrí podľa Malešovej medzi úspešných chovateľov tiav. "Od začiatku chovu v roku 1988 sa tu narodilo 21 mláďat. Gravidita tiav trvá aj viac ako rok. Väčšina z nich posilnila chovy v iných zoo na Slovensku i v Čechách. Niektoré jedince obohatili chovy aj v Poľsku, dokonca jedna samica odcestovala do národného zoologického parku v Santiagu de Chile," uviedla. Tretie mláďa priviedol na svet aj pár byvolov vodných, ktoré tu chovajú od roku 2017. Samček má niekoľko týždňov.

 

img

 

Ako povedal zoológ Patrik Pastorek, ide o mohutné zvieratá, ktoré sú však známe svojou mierumilovnou a pokojnou povahou. "Zaujímavosťou je, a gurmáni to vedia, že pravá mozzarella sa vyrába z byvolieho mlieka," dodal. Ďalšie mláďa potešilo aj pár zebu zakrpateného, ktorý je známy aj pod názvom zakrslý. Ide taktiež o samca. Podobne ako u tiav, aj zebu má hrb. "Súvisí s pôvodom jeho výskytu v Indii. Slúži ako zásobáreň vody v období jej nedostatku. V Indii je zebu posvätným zvieraťom," doplnila Malešová. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies