Srbov nahnevala čiernohorská rezolúcia o genocíde v Srebrenici

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 10:25 • 2 min
Srbov nahnevala čiernohorská rezolúcia o genocíde v Srebrenici

BELEHRAD - Medzi Srbskom a Čiernou Horou nastali v pondelok nezhody po tom, ako Belehrad poprel genocídu spáchanú v bosnianskej Srebrenici v 90. rokoch minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Čiernohorský parlament minulý týždeň prijal rezolúciu odsudzujúcu masakru z roku 1995, pri ktorej v Srebrenici zahynulo viac ako osemtisíc mužov a chlapcov. Rezolúcia o Srebrenici dôrazne odsudzuje genocídu, zakazuje jej popieranie a zavádza pamätný deň masakry. Zároveň sa v nej uvádza, že za genocídu by nemali byť všeobecne vinní Srbi, ale iba jednotlivci, ktorí sa dopustili tohto vojnového zločinu.

 

img

 

Prečítajte si: Líder bosnianskych Srbov Karadžič si odpyká doživotný trest za genocídu v britskom väzení

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu  v holandskom Haagu v prípade genocídy v Srebrenici odsúdil na doživotie bývalého veliteľa bosniansko-srbských síl Ratka Mladiča a niekdajšieho lídra bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča, ktorých mnoho ľudí v Srbsku dodnes zvrátene uctieva ako „legendy“ a „ikony“.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Za masaker v Srebrenici a spáchanú genocídu potvrdil tribunál v Hágu Ratkovi Mladičovi doživotie!

 

img

Srbské vedenie zareagovalo na čiernohorskú rezolúciu s hnevom. Podľa šéfa tamojšej diplomacie Nikolu Selakoviča je správanie Čiernej Hory „pokrytecké a cynické“, pričom rezolúcia sa podľa neho „snaží stigmatizovať celý srbský národ“.

Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí však podotklo, že uvedený dokument nie je namierený proti Srbom, ale iba tým jednotlivcom, ktorí spáchali najhorší zločin na európskom kontinente od čias druhej svetovej vojny.

 

„Je veľmi nepochopiteľné, že takéto obvinenia prichádzajú od srbských vodcov, ktorí sa údajne usilujú o dobré susedské vzťahy v regióne a v budúcnosti Európy,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Srbský minister zahraničia Nikola Selakovič vyhlásil, že vyhlásenie Čiernej Hory je „pokrytecké a cynické“. Uviedol, že „rezolúcia sa nepochybne snaží stigmatizovať celý srbský národ.“

 

Uznesenie o genocíde je v súlade so záväzkom Čiernej Hory chrániť ľudské a menšinové práva ako súčasť jej snahy o vstup do Európskej únie. Aj keď má Srbsko formálne rovnaký cieľ, jeho populistické vedenie popiera genocídu v Srebrenici a nadväzuje úzke vzťahy s Ruskom a Čínou. Uznesenie ohrozuje stabilitu čiernohorskej vládnucej koalície, ktorú tvoria väčšinou pro-srbské strany, ale aj prozápadné skupiny. Čierna Hora, malý jadranský štát s 620 000 obyvateľmi, sa v referende z roku 2006 rozdelila od oveľa väčšieho Srbska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies