Odporca protipandemických opatrení bol v Rusku odsúdený na desať rokov väzenia

NETKY.SK • 19 Júl 2022, 16:30 • 2 min
Odporca protipandemických opatrení bol v Rusku odsúdený na desať rokov väzenia

MOSKVA – Súd v Rostovskej oblasti na juhu európskej časti Ruska odsúdil osetského operného speváka a odporcu protipandemických opatrení Vadima Čeľdijeva na desať rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

TASR o odsúdení informuje na základe informácií stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Prokuratúra pre speváka žiadala 11 rokov väzenia za úmyselné šírenie nepravdivých informácií o koronavíruse, za extrémizmus, výtržníctvo, organizovanie nepokojov a útok na verejného činiteľa počas prevozu do väzby. Ďalších dvoch  obvinených odsúdili na osem a osem a pol roka v zariadení s prísnym režimom.

 

      

Spevákov advokát Batraz Kuľčijev avizoval, že jeho mandant sa proti rozsudku odvolá, pretože ho považuje za neopodstatnený. Právnik namieta, že v kauze neexistujú žiadne dôkazy o Čeľdijevovej vine. Rozsudok súvisí s nepovoleným zhromaždením 20. apríla 2020 vo Vladikavkaze proti pandemickým opatreniam vlády a režimu izolácie a nezamestnanosti. Niekoľko hodín po jeho začiatku začala poriadková polícia demonštrantov vytláčať z námestia, na čo ľudia reagovali hádzaním  kameňov. Niektorí zo zadržaných demonštrantov už boli odsúdení, a to aj na nepodmienečné tresty.

 

      

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) pred časom potvrdil, že prijal sťažnosti Čeľdijeva a jeho spoluodsúdených proti neoprávnenému zadržiavaniu. Ako stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) vysvetlila, obvinení v trestnej veci masových nepokojov vo Vladikavkaze boli prevezení do Rostova na Done, aby sa vylúčilo ovplyvňovanie vyšetrovateľov a sudcov. Príbuzní zadržaných nesúhlasili s ich prevozom, ani s obvinením, pričom tvrdili, že nešlo o protivládny míting, ale o ľudové zhromaždenie. RFE/RL dodala, že Čeľdijev bol medzičasom v Rusku zaradený na zoznam teroristov a extrémistov.

 

Možno vás zaujme: Putin nedovolí, aby ekonomika v Rusku klesla o desaťročia späť! Sľubuje, že prekoná všetky problémy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies