REPORTÁŽ Strana Hlas-SD chce preveriť udeľovanie výnimiek od Úradu verejného zdravotníctva SR, na členov vlády podá trestné oznamenie

NETKY.SK • 11 Január 2021, 14:14 • 2 min
REPORTÁŽ Strana Hlas-SD chce preveriť udeľovanie výnimiek od Úradu verejného zdravotníctva SR, na členov vlády podá trestné oznamenie

BRATISLAVA - Predstavitelia strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) požiadali hlavného hygienika Jána Mikasa, aby zverejnil všetky výnimky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktoré boli udelené.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Strana chce, aby Mikas zverejnil, ktorí členovia vlády o ne žiadali, pre koho každého o ne žiadali, komu boli udelené a aký bol dôvod ich udelenia. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Hlasu-SD Richard Raši.

 

Na členov vlády podajú trestné oznamenie

Strana Petra Pellegrini taktiež plánuje rozšíriť trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča a ostatných členov vlády. pre zneužitie právomocí verejného činiteľa a ohrozovania zdravia. 

 

"Musí nastúpiť trestnoprávna zodpovednosť. Je to škandál, keď predseda vlády povie v priamom prenose, že na ľuďoch robili hokusy pokusy," povedal Pellegrini na tlačovej besede. 

 

Ako dodal, trestné oznámenie strana nepodá na neznámeho páchateľa, ale konkrétne na predsedu vlády Matoviča v reakcii na premiérove výroky o nákupe nekvalitných testov Štátnymi hmotnými rezervami. 

 

Pellegrini tvrdí, že tieto nekvalitné testy, ktoré boli použité v rámci celoplošného testovania nemuseli teda odhaliť nakazených ľudí, ktorí sa na základe modrého certifikátu mohli slobodnejšie pohybovať a nakaziť tak svojich blízkych. 

 

Strana požaduje zoznam osôb, ktoré výnimku dostali

„Vieme, že výnimky mali vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina), možno ich mal aj vicepremiér Richard Sulík (SaS), ale chceme vedieť, o koľko osôb išlo a chceme poznať všetky osoby a dôvody, pretože sa hovorí že ich mohlo byť 500 alebo tisíc," doplnil Raši.

 

 

V prípade Holého požiadali o presné znenie žiadosti o výnimku. Podľa Rašiho majú totiž podozrenie, že táto žiadosť, ak vôbec prišla, prišla až dodatočne.

 

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini dodal, že možno bude potrebné iniciovať na Úrade verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) poslanecký prieskum (ÚVZ SR).

 

Mohlo by vás zaujímať: Richard Sulík sa nachádza v domácej karanténe. Nevyužil tak Mikasovu výnimku po návrate z dovolenky

 

Výnimka pre Holého spustila lavínu kritiky
Od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) požaduje Hlas-SD zoznam všetkých očkovaných celebrít, osobností zo športového, kultúrneho alebo spoločenského života, ktorých „akože použili na spropagovanie očkovania."

 

„Javí sa, že mnohí ľudia boli zaočkovaní napriek tomu, že ich mená sa na propagáciu očkovania nijako nepoužili," podotkol Raši. .

Televízia Markíza vo štvrtok (8. januára) informovala o tom, že podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) má od ÚVZ SR výnimku.

 

Holý do Spojeného kráľovstva cestuje pravidelne za rodinou a aj svoju výnimku zdôvodnil ako starostlivosť o maloleté deti, ktoré žijú trvalo vo Veľkej Británii.

 

Prípadom Holého sa média zaoberajú od 13. decembra, keď sa krátko po návrate zo Spojeného kráľovstva zúčastnil na dvoch zasadnutiach vlády. Zároveň ani po viacerých otázkach od novinárov negatívny test na ochorenie COVID-19 neukázal a tvrdil, že dodržiava epidemiologické opatrenia.

 

Prečítajte si tiež: Rezort zdravotníctva poslal Dominike Cibuľkovej jasný odkaz. Namiesto “osvety“ má prísť pomôcť do nemocnice



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies