V Košiciach diskutujú odborníci o energetických vyhliadkach v Európe

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:07 • 2 min
V Košiciach diskutujú odborníci o energetických vyhliadkach v Európe

V Košiciach diskutujú odborníci o energetických vyhliadkach v Európe

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) sa snaží podporovať konkurencieschopný vnútorný trh, obnoviteľné zdroje, energetickú účinnosť, takisto ako kombinovanú výrobu elektrickej energie a tepla, umožňovať výstavbu energetických sietí a zabezpečovať bezpečnosť v jadrovej energetike. Uviedla v Košiciach pred začiatkom druhého ročníka dvojdňovej konferencie Energofutura 2010 ekonomická analytička Generálneho riaditeľstva EK pre energetiku Lívia Vašáková, ktorá účastníkom predstavila oficiálny dokument Európskej únie o energetických vyhliadkach do roku 2030.
Podľa Vašákovej EK v posledných rokoch zaviedla systém dopadových štúdií, kde skúmajú vplyvy regulácie a najlepšieho riešenia na životné prostredie, podnikateľské prostredie, vnútorný trh, zamestnanosť, rast HDP a podobne. Na tieto dopadové štúdie EK využíva aj modelovanie. V rámci nedávno zverejnenej štúdie o energetických trendoch do roku 2030 EK prezentuje dva scenáre. "Základný scenár ukazuje, čo sa stane v prípade, že budeme pokračovať v implementácii súčasných politík, ale nebudú sa prijímať a implementovať ďalšie. Podľa referenčného scenára sa predpokladá, že členské krajiny EÚ zvýšia svoje úsilie a dôjde k naplneniu právne záväzných cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov a podiel obnoviteľných zdrojov v roku 2030," uviedla Vašáková, podľa ktorej v oboch scenároch dôjde k stagnácii primárnej energetickej spotreby, čo je veľký rozdiel oproti scenárom, ktoré robila EK v predkrízovom období, keď rástla spotreba aj emisie.
"Čo sa týka podielu obnoviteľných zdrojov, tak v referenčnom scenári sa dosiahne sila v roku 2020 a ten podiel potom bude stúpať až do roku 2030. V základnom scenári na základe súčasných politík nedôjde k 20-% podielu obnoviteľných zdrojov a taktiež emisie neklesnú o 20 %. Takže súčasné politiky nie sú dostatočné na to, aby sme dosiahli stanovené ciele," skonštatovala Vašáková, podľa ktorej ale dôjde k posunu v energetickom mixe a bude sa posilňovať podiel obnoviteľných zdrojov a jadra na úkor uhlia a ropy. "Mierne bude narastať závislosť od dovozu, hlavne v dôsledku zníženej domácej produkcie a táto dovozná závislosť bude ťahaná závislosťou na zemnom plyne," dodala ekonomická analytička Generálneho riaditeľstva EK pre energetiku.
Podľa prezidenta konferencie Energofutura 2010 a predsedu Teplárenského združenia na Slovensku Jozefa Kovačoviča je v súčasnosti európska energetika na rázcestí. "Chceme rozvinúť diskusiu vo viacerých sekciách, kde renomovaní odborníci z rôznych sektorov poradia politikom, bez ktorých sa smerovanie energetiky nedá nasmerovať, ako ďalej s energetikou, čo podporiť, kam investovať obrovské peniaze, pretože energetika je sektor, ktorý je mimoriadne investične náročný," uviedol Kovačovič.
Na košickej konferencii, ktorej prvý ročník sa uskutočnil pred rokom v Bratislave, je prítomných okolo 200 účastníkov zo sféry biznisu, politiky a legislatívnej oblasti, ktorí aktívne formujú a ovplyvňujú prostredie energetického priemyslu v Európe. Medzi pozvanými hosťami sú aj odborníci z radov ministerstiev hospodárstva, životného prostredia alebo zahraničných vecí, či poslanci Európskeho parlamentu, ale aj zástupcovia tretieho sektora, akademici a predstavitelia súkromného sektora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies