V Kirgizsku sa vyskytol prípad úmrtia na čierny mor, známy najmä zo stredoveku

NETKY.SK • 26 August 2013, 13:39 • 2 min
V Kirgizsku sa vyskytol prípad úmrtia na čierny mor, známy najmä zo stredoveku

BIŠKEK - Chlapec v tínedžerskom veku zomrel na čierny mor v regióne Issyk-kul na severe Kirgizska. Informovalo o tom dnes tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala agentúra Sinchua. Choroba je dnes už ojedinelá a vyskytovala sa najmä počas stredoveku.

slovakia

left justify in out

Temir Isakunov údajne ochorel 17. augusta po tom, ako mu lekári nedokázali stanoviť správnu diagnózu, pričom sa neskôr domnievali, že 15-ročný chlapec sa morom nakazil až po smrti. Lekárske konzílium však po určení druhej diagnózy v nedeľu konštatovalo, že príčinou jeho úmrtia bol čierny mor, zvaný aj žľazový.

Ministerstvo zároveň potvrdilo, že smrteľnú chorobu na Isakunova preniesli infikované blchy. S chlapcom došlo do kontaktu v uplynulých dňoch vyše sto ľudí, ktorí sa už všetci nachádzajú v karanténe a podrobujú sa preventívnej liečbe.

Čierny mor na človeka prenáša hlavne hmyz. Pravdepodobnosť úmrtia v prípade nákazy sa pohybuje až okolo 60 percent. Prvou historicky zaznamenanou epidémiou tejto choroby bol tzv. justiniánsky mor v 6. storočí, ktorý si vyžiadal 50 miliónov obetí. Ďalšou veľkou epidémiou bola tzv. čierna smrť v 14. storočí, následkom ktorej zomrelo približne 75 miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies