Slováci plánujú skromnejšie Vianoce než ľudia v Česku, ukázal prieskum

NETKY.SK • 17 December 2023, 16:35 • 2 min
Slováci plánujú skromnejšie Vianoce než ľudia v Česku, ukázal prieskum

BRATISLAVA - Vianoce už dávno nie sú len o pohode a radosti. Mnohí ľudia hodnotia štedrosť Vianoc podľa toho, koľko peňazí vedeli použiť na kúpu darčekov pre svojich najbližších. Prieskum ukázal, že najviac Slovákov chce na tohtoročné darčeky použiť menej ako 200 eur. A to aj napriek tomu, že odmeny na konci roka dostáva u nás viac ľudí než v Česku.

slovakia

left justify in out

Plánujeme sa uskromniť

Tohtoročné Vianoce by sa mali na peňaženkách Slovákov podpísať viac než tie minuloročné. Stále tiež platí, že väčšina ľudí sa plánuje pri nákupe darčekov uskromňovať. Podľa prieskumu online investičnej platformy Portu s rozpočtom do 200 eur počíta 43,8 % Slovákov, pričom minulý rok ich bolo 55,6 %.

 

Ekvivalent tejto sumy chce minúť 38,5 % Čechov. Vianoce u našich západných susedov by tak mali byť aj tento rok o niečo bohatšie než u nás.

 

Za rovnakú sumu kúpime menej

Vyššie výdavky na Vianoce očakáva 17,1 % Slovákov, v prípade Čechov je to iba 8,9 %, čo je podobný výsledok ako vlani. Menej peňazí chce utratiť necelá tretina respondentov na Slovensku, v minuloročnom prieskume bolo takýchto ľudí výrazne viac – až 43,6 %.

 

„Predpokladáme, že pod tento vývoj sa výrazne podpísala vysoká inflácia, ktorej sme na Slovensku čelili. Kvôli prudko rastúcim cenám bude musieť mnoho ľudí siahnuť hlbšie do vrecka. Tí, ktorí chcú na Vianoce míňať rovnako ako vlani, musia počítať s tým, že za rovnakú sumu kúpia menej vecí alebo budú v horšej kvalite,“ vysvetľuje analytik Marek Malina.

 

Bohatšie Vianoce plánujú tento rok predovšetkým ľudia z Bratislavského kraja, kde sa iba 23,2 % ľudí chce zmestiť do sumy 200 eur. Pre porovnanie, v Prešovskom kraji je ich vyše 60 %. Skromnejšie sviatky očakávajú aj mladí ľudia do 26 rokov, z ktorých takmer 65 % počíta s rozpočtom do 200 eur. Najviac ochotní sú míňať respondenti vo veku od 45 do 53 rokov.

Nielen výdavky, ale aj odmeny

Prelom rokov však nie je iba o vyšších výdavkoch, ale aj o príjmoch. Vyše 40 % Slovákov totiž uvádza, že v tomto období dostávajú finančnú odmenu alebo mimoriadny plat. V prípade Česka je toto číslo o necelé 4 percentuálne body nižšie.

 

Koncoročný bonus sa najčastejšie pohybuje vo výške do 300 eur. O viac ako tisícku si prilepší iba 6,6 % tých, ktorí mimoriadny plat alebo odmenu dostávajú, v Bratislave je to však až 22,2 %. Pre porovnanie, v Prešovskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji takéto vysoké finančné bonusy dostáva len minimum zamestnancov.

 

„Dobrou správou je, že iba približne štvrtina respondentov minie všetky peniaze, ktoré z odmeny získajú. Niečo si odloží takmer 60 % ľudí, vyše 10 % deklaruje, že ušetria celú sumu finančného bonusu. V takomto prípade by sa mali zamyslieť nad tým, ako tieto peniaze zhodnotia,“ vysvetľuje analytik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: FinGO.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies