Za vojenskú pomoc, ktorú bývalé vlády poskytli Ukrajine, dostane Slovensko menej financií

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 09:20 • 2 min
Za vojenskú pomoc, ktorú bývalé vlády poskytli Ukrajine, dostane Slovensko menej financií

LUXEMBURSKO - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár po dnešnom (22. apríla 2024) zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu potvrdil informáciu, že Slovensko dostane za vojenskú pomoc, ktorú poskytli bývalé vlády Ukrajine od roku 2022 zo zásob Ozbrojených síl SR, menej finančných prostriedkov.

slovakia

left justify in out

Ôsma tranža z Európskeho mierového nástroja vo výške 500 miliónov eur, z ktorej majú byť peniaze vyplatené, je stále zablokovaná, o čom šéf slovenskej diplomacie dnes rokoval aj s Petrom Szijjártóm, ministrom zahraničných vecí Maďarska, ktoré tranžu zablokovalo. „Naďalej ostávajú otázky, prečo je ôsma tranža zablokovaná. Tieto financie by nám však významne pomohli pri obnove zásob našich ozbrojených síl, osobne som preto v tejto veci požiadal ministra P. Szijjárta, ak to bude možné, aby k celej záležitosti pristupovali maximálne ústretovo,“ uviedol minister Juraj Blanár s tým, že SR by mala v rámci refundácie dostať iba 215 miliónov eur, čo je oproti predpokladanej výške o 8,5 % menej finančných prostriedkov, ako bolo na začiatku avizované.

Témami dnešného zasadnutia Rady boli tiež pokračujúce konflikty na Ukrajine, Blízkom východe a v Sudáne. Slovenskú republiku zastupovali spoločne minister zahraničných vecí Juraj Blanár a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák. Prostredníctvom videokonferencie sa na úvod zasadnutia pridali šéfovia rezortov diplomacie a obrany Ukrajiny. Ministri Dmytro Kuleba a Rustem Umerov oboznámili partnerov s aktuálnou situáciou v ich krajine. „Apelovali na ďalšie dodávky zbraní, predovšetkým protivzdušnej ochrany a ďalšej munície,“ zdôraznil Juraj Blanár a dodal, že po 800 dňoch vojenskej operácie na území Ukrajiny sa však situácia významne nezmenila, a preto Slovensko o to viac apeluje na zvýšenie úsilia v prospech hľadania mierových riešení, pričom z vládnej úrovne nebude dodávať zbrane.

Minister zahraničných vecí SR zároveň informoval svojich kolegov o spoločnom rokovaní vlád Slovenska a Ukrajiny, ktoré sa uskutočnilo 11. apríla v Michalovciach, a o konkrétnych projektoch pomoci pre Ukrajinu vo významných oblastiach nevyhnutných pre chod štátu a jeho obyvateľov. Aj vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku Josep Borrell potvrdil, že na Ukrajine bolo zničených 70 % výrobných kapacít elektrickej energie. „O to viac je dôležitý jeden zo záverov rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády, kde sme rozhodli o posilnení interkonektora medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou v elektrických sieťach, pretože v súčasnosti je nedostatočný na to, aby sme mohli Ukrajine dodávať potrebný objem elektrickej energie,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie a súčasne oznámil, že Slovensko chce, aby bol interkonektor k dispozícii už do konca roka 2026.

Európskych ministrov rovnako oboznámil o ďalších vlajkových projektoch prijatých na zasadnutí vlád Slovenska a Ukrajiny: „Je to tiež priame prepojenie medzi Košicami a Kyjevom širokorozchodnou železnicou, ako aj rozšírenie hraničného prechodu Vyšné Nemecké, vďaka čomu dokážeme zintenzívniť spoluprácu aj pri budúcich povojnových aktivitách v rámci rekonštrukcie Ukrajiny.“ SR sa taktiež zúčastní na medzinárodnej mierovej konferencii vo Švajčiarsku, ktorá sa bude zaoberať návrhom prezidenta Volodymyra Zelenského. Konferencia o mieri by mala byť podujatím s najväčším zastúpením krajín z celého sveta.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár ocenil jednotu pri deklarovaní solidarity s Izraelom a odsúdení bezprecedentného priameho útoku zo strany Iránu. Iránsky útok predstavuje nielen porušenie územnej celistvosti Izraela, ale aj nebezpečnú regionálnu eskaláciu. 

„Jednoznačne sme odsúdili priamy vojenský útok Iránu na Izrael ako porušenie medzinárodného práva a územnej integrity Izraela. Izrael mal právo na adekvátnu obranu, no zároveň sme skonštatovali, že táto situácia mohla a ešte stále môže významným spôsobom eskalovať celý tento konflikt, ktorý začal útokom Hamasu na Izrael. Všetci máme záujem, aby rokovania o prímerí a hľadaní mierového riešenia začali čím skôr, pretože humanitárna situácia, predovšetkým v oblasti mesta Rafah, je naozaj neudržateľná,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ rokovali aj o znepokojivej humanitárnej situácii v Sudáne. Minister Juraj Blanár upozornil, že prebiehajúci konflikt prehlbuje zraniteľnosť krajiny, spôsobuje ďalší prílev utečencov do susedných krajín, riziko regionálneho rozšírenia nestability je podľa neho vážne: „Druhý rok občianskej vojny sa zdá byť mimo hlavnej svetovej pozornosti, ale je potrebné sa mu venovať, pretože takmer 25 miliónov ľudí je v humanitárnej núdzi a 17 miliónov ľudí žije na hranici hladomoru. EÚ by mala tlačiť na všetkých aktérov a organizácie, ktoré sú v tomto regióne Afriky aktívne, aby došlo k prímeriu a zastabilizovaniu situácie. Inak to môže spôsobiť obrovský tlak na migráciu, ktorá by smerovala aj do Európy,“ uviedol J. Blanár a doplnil, že pred týmto konfliktom uteká až 11 miliónov ľudí: „Môže nastať obrovská migračná vlna, ktorá ohrozí Európsku úniu tak, ako sme tomu boli svedkami v roku 2015.“

Šéf slovenskej diplomacie sa dnes večer zúčastnil v Luxemburgu aj na rokovaní Fóra EÚ – Rada pre spoluprácu krajín v Perzskom zálive na vysokej úrovni o regionálnej bezpečnosti a spolupráci pri riešení aktuálnych konfliktov v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies