Príbeh čínskej princeznej Turandot opäť na scéne SND

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 17:12 • 2 min
Príbeh čínskej princeznej Turandot opäť na scéne SND

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo pozýva na dve predstavenia jedného z najuvádzanejších operných titulov: Pucciniho operu TURANDOT . Na programe v novej budove SND v piatok 24. marca o 19.00 hod. a v nedeľu 26. marca o 17.00 hod.

slovakia

left justify in out

Táto opera je posledným a nedokončeným dielom Giacoma Pucciniho. Turandot je drámou, ale i symbolickou rozprávkou. Skladateľa na téme priťahovalo niekoľko skutočností – exotický príbeh, podobne ako v opere Madama Butterfly; zrejme aj krutý charakter chladnej čínskej princeznej Turandot, ktorá bola zrazu iná ako hrdinky trpiace a umierajúce pre lásku. Napriek sviežosti ducha trvalo Puccinimu komponovanie päť rokov. Dielo nedokončil, čo malo svoju zaujímavú dohru na premiére 25. apríla 1926 v La Scale v Miláne. V istom momente dirigent Arturo Toscanini zložil taktovku, obrátil sa k obecenstvu a povedal: „Tu Maestro umrel". Dielo, ktoré sa momentálne uvádza, dokomponoval  Franco Alfano.

 

Na spomínaných predstaveniach bude hlavnú postavu v SND opäť spievať medzinárodne renomovaná nemecká sopranistka Maida Hundeling. Narodila sa v tuniskom Bizerte. Hudbe sa venovala od svojich šiestich rokov, najprv hre na klavíri, neskôr začala študovať spev. V štúdiách pokračovala v Chicagu a v Norimbergu. V roku 1997 absolvovala majstrovský kurz u Waltera Berryho, o rok neskôr získala wagnerovské štipendium v nemeckom Beyreuthe. Maidu Hundeling poznajú návštevníci operných domov a koncertných sál v Nemecku, USA, Belgicku, Rakúsku, Taliansku, Nórsku, Poľsku i v Čechách. 

 

Z výrazných úspechov Maidy Hundeling z posledného obdobia spomeňme Aidu vo Veľkom festivalovom dome v Salzburgu (2009), Alžbetu v novej inscenácii opery Tannhäuser v milánskej La Scale (2010, dirigent Zubin Mehta, réžia La Fura del Baus), Leonoru v opere Fidelio v Houston Grand Opera (2011), s výnimočným ohlasom sa stretla  táto postava v jej podaní pri hosťovaní v kanadskej Edmonton Opera (2012). V sezóne 2015/2016 prvýkrát hosťovala ako Turandot v newyorskej Metropolitnej opere.

 

Príďte si vypočuť nádhernú Pucciniho hudbu vrátane jednej z najslávnejších tenorových árií, ktorú spieva princ Calaf v noci, keď pod hrozbou smrti všetci pátrajú po jeho mene: ária Nessun dorma (Nikto nespí!) sa končí víťazným „Vincero!“  

Na predstaveniach 24. a 26. marca bude úlohu Calafa interpretovať výborný slovenský tenorista Michal Lehotský.

 

Turandot je poslednou inscenáciou, ktorú má Opera SND momentálne v repertoári v réžii Jozefa Bednárika. Z hudobnej stránky je opera zaujímavá nielen výkonmi sólistov, ale aj zboru, svojou monumentálnosťou i hudobnou inštrumentáciou inšpirovanou východnou kultúrou s veľkým aparátom bicích nástrojov, s gongmi a zvončekmi exotickej Číny. Diriguje americký dirigent Kevin Rhodes.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona