Hongkong zasiahli po tajfúne najsilnejšie dažde za 140 rokov

NETKY.SK • 8 September 2023, 09:30 • 2 min
Hongkong zasiahli po tajfúne najsilnejšie dažde za 140 rokov

HONGKONG - Rekordné dažďové zrážky spôsobili v Hongkongu v piatok záplavy, ktoré narušili cestnú a železničnú dopravu iba niekoľko dní po tom, ako mesto tesne uniklo vyčíňaniu supertajfúnu.

slovakia

left justify in out

Silné dažde sa začali vo štvrtok a počas hodiny do polnoci nameral Hongkonský meteorologický úrad (HKO) pri svojom sídle 158,1 milimetra zrážok, čo je najviac od začiatku meraní v roku 1884.

 

Miestni predstavitelia uviedli, že viaceré štvrte zaplavilo a prebiehajú záchranné operácie. Obyvateľov vyzvali, aby zotrvali na bezpečných miestach. Zranenia dosiaľ nehlásili, úrady však uzavreli školy a pozastavili vybavovanie nákladnej dopravy na hranici.

 

Tajfún Haikui spôsobil škody na Taiwane pred tým, ako v utorok udrel na pevninskú časť Číny v provincii Fu-ťien. Prívalové dažde, ktoré aktuálne sužujú Hongkong, priniesla podľa HKO brázda nízkeho tlaku vzduchu spojená so zvyškami tohto tajfúnu. Voda zaplavila niekoľko vlakových staníc a cesty, čím sťažila premávku.

Prudký dážď hlási aj neďaleké mesto Šen-čen, kde už hlásili najvýdatnejšie zrážky od začiatku meraní v roku 1952. Podľa hongkonských úradov sa v Šen-čene tiež pripravovali na vypustenie priehrad, čo by mohlo spôsobiť záplavy v severnej časti Hongkongu.

 

Juh Číny predchádzajúci víkend v rýchlom slede po sebe zasiahli hneď dva tajfúny, Saola a Haikui. Podľa odborníkov klimatická zmena zvyšuje frekvenciu a intenzitu tropických búrok a prívalových dažďov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: AP / Louise Delmotte
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies