V Japonsku privítali americkú lietadlovú loď s jadrovým pohonom Ronald Reagan

NETKY.SK • 1 Október 2015, 09:56 • 2 min
V Japonsku privítali americkú lietadlovú loď s jadrovým pohonom Ronald Reagan

TOKIO - Americká lietadlová loď s jadrovým pohonom USS Ronald Reagan priplávala dnes na americkú námornú základňu v japonskej Jokosuke, južne od Tokia, ktorá bude na najbližšie roky jej domovským prístavom.

slovakia

left justify in out

Svetové tlačové agentúry informovali, že tam vystriedala lietadlovú loď USS George Washington, ktorá po sedemročnom pôsobení opustila námornú základňu v Jokosuke na ostrove Honšu v máji.

 

Loď Ronald Reagan bola uvedená do prevádzky v roku 2003 a po ničivom zemetrasení a cunami v Japonsku v marci 2011 sa podieľala na humanitárnej pomoci severovýchodu krajiny.

 

Jej nasadenie v Japonsku "demonštruje americký záväzok tomuto regiónu a našim spojencom," konštatoval vo vyhlásení veliteľ americkej flotily v Tichomorí admirál Scott Swift. Japonské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Tokio víta toto nasadenie. "Japonsko chápe, že pokračujúca silná prítomnosť amerického vojenského námorníctva prispeje k bezpečnosti Japonska a zachovaniu mieru a bezpečnosti v regióne."

 

Niektorí miestni obyvatelia a poslanci v uplynulých týždňoch protestovali na protijadrových a protivojnových zhromaždeniach proti nasadeniu lode USS Ronald Reagan v Jokosuke. Od roku 1973 je už piatou americkou lietadlovou loďou s domovským prístavom na uvedenej americkej námornej základni v Japonsku.

 

Loď USS Ronald Reagan váži približne 97.000 ton, je 333 metrov dlhá a má asi 5000-člennú posádku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies