V rámci galavečera Hokejista roka sa do Siene slávy dostali ďalšie veľké mená slovenského hokeja

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 10:14 • 2 min
V rámci galavečera Hokejista roka sa do Siene slávy dostali ďalšie veľké mená slovenského hokeja

BRATISLAVA - Na včerajšom slávnostnom galavečere v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave pri príležitosti 90 rokov organizovaného hokeja na Slovensku sa našim najlepším hokejistom udeľovali ceny od Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Okrem toho sa hokejová Sieň slávy rozšírila o 4 mená.

slovakia

left justify in out

V najprestížnejšej ankete Hokejista roka hlasovali okrem novinárov aj funkcionári, hokejisti či odborná verejnosť.  Zdeno Chára prežil v NHL famóznu sezónu. Ako kapitán Bostonu Bruins sa prebojoval až do finále Stanley Cupu, kde posledné zápasy hral so zlomenou čeľusťou. Bruins sa napokon vytúžený pohár získať nepodarilo, keď so St. Louis Blues prehrali siedmy zápas na domácom ľade v TD Garden. Zdeno patril medzi najvyťaženejších hráčov Bostonu počas celej sezóny. Aj z tohto dôvodu preto asi nikoho neprekvapilo, keď si cenu za najlepšieho slovenského hokejistu prebral práve on. Svojim šistym triumfom v tejto kategórii sa priblížil trojnásobnému držiteľovi Stanleyho pohára Mariánovi Hosssovi.

 

img

 

V ankete boli okrem Cháru nominovaní aj ďalší dvaja obrancovia. Erik Černák z Tampy Bay Lightning a Andrej Sekera hrajúci za Edmonton. Na slávnostnom galavečere ale nebol osobne prítomný. "Priznám sa, že ocenenie ma trochu prekvapilo, ale nesmierne si ho vážim a som zaň veľmi vďačný. Ďakujem Slovenskému zväzu ľadového hokeja a všetkým, ktorí mi dali hlasy." 

 

"Poďakovať sa musím celému klubu Bostonu Bruins, manažérom, trénerom a spoluhráčom, za ich nesmiernu oddanosť a obetavosť. Musím sa poďakovať aj mojej rodine, ktorá ma podporuje a stojí pri mne, ako i všetkým slovenským fanúšikom," povedal Chára v dopredu nakrútenom videu.

 

img

 

V kategórii Najlepší obranca sa však obranca najlepšieho tímu NHL v uplynulej sezóne predsa len tešil z ocenenia. Erik Černák, mladý zadák Tampy Bay má za sebou premiérovú sezónu v najlepšej hokejovej lige sveta. V nej si dokázal vybudovať pevné miesto v obrane "bleskov", kde odohral 58 stretnutí s bilanciou päť gólov a 11 asistencií, ďalšie štyri štarty pridal v play off. Spomedzi Slovákov v NHL bol dokonca najlepší v hodnotení +/-, keď dosiahol 25 plusových bodov – o tri viac ako druhý Zdeno Chára.

 

img

 

Tampu Bay však už v prvom kole play off prekvapil Columbus, a suverénne najlepší tím základnej časti musel boje o Stanleyho pohár opustiť predčasne. Erik Černák však mohol posilniť slovenskú reprezentáciu na domácich MS, kde sa prezentoval tromi gólmi a dvomi asistenciami v siedmich vystúpeniach. "Je pre mňa veľkou cťou získať túto cenu pri takej konkurencii, aká je momentálne na Slovensku. Chcel by som sa poďakovať všetkým mojim trénerom, spoluhráčom v reprezentácii i Tampe Bay," uviedol Černák.

 

img

 

Za najlepšieho útočníka zvolila odborná verejnosť Tomáša Tatara. Dvadsaťosemročný krídelník sa pred sezónou presťahoval do Montrealu a v drese Canadiens zažil svoju individuálne najúspešnejšiu sezónu v zámorskej profilige. So ziskom 58 bodov (25+33) si vylepšil maximum v základnej časti NHL. Keďže Montreal sa do play off neprebojoval, takisto posilnil Slovensko na domácom šampionáte. V Košiciach zaznamenal v siedmich dueloch dva góly a štyri asistencie. Tatar obhájil vlaňajšie prvenstvo v ankete o najlepšieho útočníka, cenu získal tretíkrát za uplynulé štyri ročníky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

👀. ☝️ day 🥅🏒. #habs #hooooocckey #uzjetotady #fièredetreunHabitant

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Tatar (trto90) (@tomastatar90),

 

Ďalšími dvomi finalistami boli Richard Pánik z Arizony Coyotes a Matúš Sukeľ, doteraz hráč Slovana Bratislava, ktorý v novej sezóne oblečie už dres Sparty Praha. "Chcel by som zagratulovať Richardovi a Matúšovi, obaja mali perfektné sezóny. Túto cenu si veľmi cením, musím sa za ňu poďakovať mojim spoluhráčom, trénerom, priateľke Veronike a všetkým, ktorí za mnou stáli," uviedol Tatar po prebratí ocenenia.

 

img

 

Najlepším slovenským brankárom uplynulej sezóny sa stal 34-ročný Jaroslav Halák. Chárov spoluhráč z Bostonu zažil najmä fantastický štart do ročníka, keď zatienil aj brankársku jednotku "medveďov" Tuukku Raska. Celkovo odchytal za Bruins 40 stretnutí, pričom priviedol svoje mužstvo k 22 víťazstvám a zaznamenal úspešnosť zásahov 92,2 % a priemer 2,34 inkasovaného gólu na zápas. V play off už dostával pred Halákom prednosť Rask.

 

img

 

Cenu Vladimíra Dzurillu získal piatykrát v kariére. Ocenenie za neho prevzali matka Jarmila a brat Miroslav. "Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí mi dali svoj hlas. Vďaka patrí ale aj mojim spoluhráčom, kamarátom, rodine, manželke i deťom za podporu počas celej sezóny. Som rád, že sa mi podarilo vybojovať cenu v takej silnej konkurencii," poďakoval sa Halák v pripravenom videu.

 

Najlepším hráčom do 20 rokov (Cena Pavla Demitru) sa stal Adam Liška. Devätnásťročný krídelník si v uplynulej sezóne premiérovo zahral medzi dospelými. V drese Slovana Bratislava odohral v KHL 52 stretnutí so ziskom 10 bodov (4+6). Ku koncu sezóny jeho výkony gradovali a vyslúžil si aj nomináciu na domáce MS. Ako najmladší člen výberu strelil dva góly proti Kanade. "Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať za túto cenu, vážim si ju o to viac, že je pomenovaná po Paľkovi Demitrovi, ktorý je pre mňa vzorom. Vážim si všetko, čo počas kariéry dosiahol, či na reprezentačnej, alebo klubovej úrovni," uviedol Liška po prebratí ocenenia.

 

img

 

Najlepším trénerom sezóny sa stal kormidelník našej seniorskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay. I keď postup do štvrťfinále na MS 2019 sa nám nepodarilo zúžitkovať, mnohí ocenili výkon našich hokejistov a veľmi dobré vyváženie tímu o mladých aj skúsených hokejistov. Chémia nám fungovala v každom zápase a boli sme silným protivníkom pre každé mužstvo. Proti majstrom sveta sme strelili 2 góly, a ako jediné mužstvo na šampionáte  sme dokázali dať Kanade 5 gólov.  

 

img

 

Šesťdesiatosemročný tréner nemohol prísť na galavečer osobne, v jeho neprítomnosti prevzal cenu reprezentačný asistent Róbert Petrovický. "Žiaľ, povinnosti mi nedovolili zúčastniť sa na odovzdávaní cien," uviedol Ramsay v dopredu nakrútenom videu. "Toto ocenenie patrí všetkým mladým ľuďom, ktorí mi pomohli pri mojej práci reprezentačného trénera." 

 

img

 

"Musím sa podakovať generálnemu manažérovi Miroslavovi Šatanovi, ktoý mi dal príležitosť, i prezidentovi SZĽH Martinovi Kohútovi. Vďaka patrí aj všetkým hráčom, ktorí prišli na zrazy, reprezentovali Slovensko v prípravných turnajoch, na majstrovstvách sveta i zimnej olympiáde."

 

Zoznam ocenených v rámci ankety Hokejista roka 2019:

Hokejista roka: Zdeno Chára - ďalší finalisti: Erik Černák, Tomáš Tatar

Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Erik Černák - Zdeno Chára, Andrej Sekera

Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Tomáš Tatar - Richard Pánik, Matúš Sukeľ

Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Jaroslav Halák - Július Hudáček, Patrik Rybár

Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Craig Ramsay - Vladimír Országh, Andrej Podkonický

Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano - Vladimír Baluška, Peter Jonák

Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Adam Liška - Samuel Buček, Martin Fehérváry

Hokejistka roka: Nicol Čupková - Jana Budajová, Janka Hlinková

All star tím Tipsport ligy: Michal Valent (HK Dukla Trenčín) – Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Ivan Ďatelinka (HC 05 Banská Bystrica) – Róbert Lantoši, Samuel Buček (obaja HK Nitra), Ladislav Nagy (HC Košice)

Noví členovia Siene slávy: Július Šupler, Oto Haščák, Ján Filc, Ferdinand Marek

 

Víťazi ankety Hokejista roka

2014 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava - Marián Gáborík

2015 galavečer sa nekonal - Marián Hossa

2016 galavečer sa nekonal - Andrej Sekera

2017 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava - Marián Hossa

2018 galavečer sa nekonal - Zdeno Chára

2019 Slovenská filharmónia - Zdeno Chára

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies