Pri kúpe smartfónu nerozhoduje vek dieťaťa

NETKY.SK • 6 Január 2020, 14:40 • 2 min
Pri kúpe smartfónu nerozhoduje vek dieťaťa

Táto digitálna doba výrazne vplýva aj na tých najmenších. Deti chcú svojich rodičov napodobňovať, a keď vidia v ich rukách špičkový mobil, chcú ho mať tiež. Kedy je ale vhodná doba zaobstarať dieťaťu smartfón?

slovakia

left justify in out

Vaše dieťa nastupuje prvýkrát do školy a okrem základných školských pomôcok ste mu kúpili aj jeho prvý tlačidlový telefón. Chodí zo školy domov samé, absolvuje rôzne mimoškolské aktivity alebo krúžky a s mobilom v ruke mu môžete kedykoľvek zavolať. Viete, kde je, a to je pre vás jednou z priorít. Po čase ho však omrzí a túži po mobile vyššieho štandardu.

 

Kedy je vhodný vek na smartfón?

Vek dieťaťa nehrá pri prvom smartfóne kľúčovú rolu. Pokiaľ si dieťa nie je schopné uvedomiť jeho hodnotu, často stráca pozornosť a nevie sa sústrediť, nie je ešte pripravené. Vie, čo smie odfotografovať, ako používať internet a čo odkliknúť bez zásahu rodiča? Rodičia by mali pred odovzdaním prvého smartfónu dať dôraz na výhody, ale aj možné nástrahy, ktoré s jeho používaním súvisia. Pokiaľ si ich je dieťa vedomé a rozumie im, až v tom prípade je pripravené na mobilný telefón pre deti.
 

Komunikácia je základ

S používaním smartfónu je podstatná aj komunikácia o bezpečnosti. Ukážte svojmu dieťaťu, ako zaobchádzať s mobilom a určite si stanovte pravidlá a hranice používania. Pokiaľ má záujem niečo sťahovať, musí si od vás pýtať potvrdenie. Majte prehľad o tom, čo na telefóne robí, pretože vy ste zodpovední za svoje dieťa a to, ako s mobilom narába.

 

Ako postupovať pri výbere

Či už dieťaťu zaobstaráte najlepší smartfón na trhu, alebo sa rozhodnete pre jeden z tých použitých, určite ho oboznámte s jeho používaním. Premyslite si tiež vhodnú tarifu či predplatenie karty, nech máte prehľad o tom, ako dieťa s inteligentným telefónom manipuluje. Investujte do mobilu tak, aby spĺňal kritériá, no berte na vedomie, že v detských rukách čelí vyššiemu riziku poškodenia a môže ho rýchlo omrzieť.

 

Technológia sa stáva neodmysliteľnou súčasťou sveta dieťaťa, či sa to rodičom páči alebo nie. Nič nevyriešite tým, že mu budete digitálne technológie odopierať. Rozprávajte sa s dieťaťom o tom, čo mu digitálny svet dáva, čo ho zaujíma a vysvetlite mu, aké pozitíva môže priniesť pri jeho používaní. A v neposlednom rade dbajte, aby dieťa malo dostatočné množstvo iných aktivít, pohybu na čerstvom vzduchu a nezanedbávalo školu či rozvíjanie vzťahov v kolektíve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies