V Írsku bol objavený balík, ktorý sa podobal na listové bomby zo začiatku marca

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 17:56 • 2 min
V Írsku bol objavený balík, ktorý sa podobal na listové bomby zo začiatku marca

DUBLIN - V írskom meste Limerick objavila polícia počas dnešného rána v sklade pošty balíček, ktorý sa nápadne ponášal na listové bomby. Tie boli doručené začiatkom marca do Londýna i Glasgowa a k ich zásielke s prihlásila bývalá polovojenská pravicová organizácia IRA. Informáciu počas dnešného dňa poskytli agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie írskej polície.

slovakia

left justify in out

Balíček bol objavený v sklade na triedenie pošty. Zamestnanci na miesto ihneď povolali policajtov aj profesionálnych pyrotechnikov.

 

"Tento balíček sa zdá byť identický s balíčkami, aké sa našli začiatkom tohto mesiaca v Londýne a Glasgowe," uviedol hovorca írskej polície, ktorá zároveň informovala, že na vyšetrovaní sa podieľajú aj britské orgány.

 

img

 

Zásielky obsahujúce výbušné zariadenia objavili 5. marca v dvoch budovách neďaleko londýnskych medzinárodných letísk a tiež na železničnej stanici v Londýne. Ďalšia listová bomba bola nájdená o deň neskôr v priestoroch Glasgowskej univerzity.

 

img

 

Všetky zásielky mali írske poštové známky a dublinskú adresu odosielateľa. Skupina IRA uviedla, že zaslala dovedna päť balíkov, teda najnovší nález z Limericku by sa dal považovať za posledný na zozname.

 

img

 

Skratku IRA v minulosti používala Írska republikánska armáda, polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. Ozbrojeného boja sa vzdala v súlade s Veľkopiatkovou dohodou z roku 1998, ktorou sa ukončil 30-ročný severoírsky konflikt. Malá časť odštiepencov z IRA však stále pokračuje v občasných menších útokoch.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies