Vedeli ste, že jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom?

NETKY.SK • 3 Január 2022, 11:31 • 2 min
Vedeli ste, že jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom?

Nedávno zverejnená štúdia amerických vedcov naznačuje, že jeleník bielochvostý (Odocoileus virginianus) je veľmi náchylný na nakazenie sa novým druhom koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Toto zistenie by mohlo zanemenať ďalšie problémy súvisiace s pandémiou. Vedci odobrali vzorky začiatkom vlaňajška 360 jeleníkom bielochvostým v deviatich rôznych oblastiach na severovýchode amerického štátu Ohio. V odobratých vzorkách objavili šesť prípadov, kedy sa koronavírus na tieto zvieratá preniesol z človeka. Popisujú to v štúdii zverejnenej v internetovej verzii časopisu Nature.

 

img

 

Vzorky boli odobraté v januári až marci 2021, teda v čase, keď v Spojených štátoch prudko narastal počet nakazených. Štúdia tiež odhalila, že asi tretina z testovaných jeleňov bola buď koronavírusom SARS CoV-2 práve nakazená, alebo nákazu krátko predtým prekonala.

 

img

 

„Naše zistenie, že jeleníky bielochvosté sú novým koronavírusom často infikované, vyvoláva závažné otázky o budúcej trajektórii SARS-CoV-2," uvádza sa v štúdii.

 

img

 

Spätný prenos nákazy z týchto zvierat na ľudí zistený nebol, spozorovaný však bol "pravdepodobný prenos vírusu z jeleňa na jeleňa". Zistenia tak podľa vedcov dokazujú, že SARS-CoV-2 má schopnosť šíriť sa vo voľnej prírode, čo potenciálne otvára cestu k jeho ďalšej evolúcii – možnej budúcej tvorbe nových variantov a ich prípadného prenosu na iné voľne žijúce zvieratá a spätne na ľudí.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Upíri naozaj existujú a nepohrdnú ani krvou človeka!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies