Prichádza veľké uvoľnenie opatrení. Od soboty budeme slobodnejší!

NETKY.SK • 23 Február 2022, 14:35 • 2 min
Prichádza veľké uvoľnenie opatrení. Od soboty budeme slobodnejší!

BRATISLAVA - V prvej fáze uvoľnenia opatrení zrušia režimy OTP, OP, OP+ s kapacitným obmedzeniami. Vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní aktualizáciu opatrení s účinnosťou od 26. februára, pričom prvá fáza má platiť do 25. marca.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa schváleného materiálu z dielne rezortu zdravotníctva pri nízkych a stredne rizikových podujatiach (napríklad bohoslužby, športové podujatia, kultúrne akcie) zvýšia od 26. februára maximálnu kapacitu na 500 osôb alebo maximálne na 50 percent kapacity. Pri vysoko rizikových podujatiach, ako svadby či kary, bude kapacitné maximum 50 osôb, pričom v oboch prípadoch bude platiť režim základ.

 

img

 

Režim základ budú uplatňovať aj pri športových súťažiach a tréningoch s kapacitným obmedzením do 100 športovcov.

 

Bez ohľadu na očkovanie a testovanie bude mať verejnosť prístup aj do prevádzok fitness, wellness, akvaparku či kúpeľov, platiť pre nich bude kapacitný limit 50 osôb alebo pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov krytej plochy.

 

Prečítajte si tiež: Núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda pre pandémiu, sa skončil

 

Režim základ bude platiť aj pre múzeá, galérie, výstavné siene či ubytovacie zariadenia. Využívanie spoločných priestorov sa bude riadiť pravidlami pri hromadnom podujatí.

 

Reštaurácie budú takisto otvorené pre všetkých, povolené bude len sedenie a obsluha pri stoloch vrátane terás. Mimo stolov bude povinný respirátor.

 

img

 

Bez obmedzení to bude aj v diaľkovej doprave, v prostriedkoch verejnej dopravy, prímestskej doprave alebo taxi. Naďalej tu bude povinný respirátor.

 

Návštevy v nemocniciach alebo v zariadeniach sociálnych služieb budú v režime OTP alebo základ, podľa rozhodnutia zriaďovateľa alebo riaditeľa.

 

Povinný respirátor je naďalej v interiéri a exteriéri na hromadných podujatiach, ako aj v exteriéri pri vzdialenosti do dvoch metrov od iných osôb. Rezort zdravotníctva naďalej odporúča v maximálnej možnej miere inštitút home office.

 

K téme: Anglicko ruší povinnú karanténu pre nakazených

 

V prípade škôl prestane platiť domáca karanténa po kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede. Namiesto karantény bude povinné nosenie respirátora/rúška po dobu desiatich dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou v triede pri zachovaní prezenčnej výučby a izolácii pozitívnej osoby (izolácia ostáva zachovaná). Zrušia aj povinnosť nosenia rúšok v triedach, naďalej bude platiť nosenie v spoločných priestoroch.

 

img

 

Druhá fáza uvoľňovania sa začne 26. marca, keď zrušia kapacitné obmedzenia a upravia povinnosť nosenia respirátora či rúška. Takisto zrušia obmedzenie prevádzkových hodín.

 

V materiáli dodávajú, že prípadnú zmenu harmonogramu uvoľňovania alebo úpravu samotných opatrení môžu podmieniť zmeny epidemickej situácie na Slovensku v podobe výrazného rastu hospitalizácií (obzvlášť klinicky ťažších priebehov) či nového rizika spôsobeného prípadným novým rizikovým variantom SARS-CoV-2 šíriacim sa v iných európskych krajinách.

 

Možno vás zaujme: Rakúsko uvoľňuje pandemické pravidlá pre vstup na svoje územie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies