Aj snímky z vesmíru poukazujú na závažnosť situácie v Austrálii

NETKY.SK • 6 Január 2020, 19:19 • 2 min
Aj snímky z vesmíru poukazujú na závažnosť situácie v Austrálii

Tragédia doteraz nevídaných rozmerov. Tak ľudia vnímajú najhoršie požiare v histórii Austrálie. Ani mesiac od ich vypuknutia sa situácia príliš nelepší a dážď priniesol len krátku úľavu.

slovakia

left justify in out

Hasiči sú na pokraji svojich síl a poriadny dážď stále v nedohľadne. Zúfajú predovšetkým kvôli prítomnosti mŕtvych zvierat, ktorými je po požiaroch posiata austrálska pôda. Že je situácia mimoriadne vážna, ukazujú aj snímky z vesmíru.

 

Milióny zvierat

Pohľad na mŕtve zvieratá a vyhorené domovy ľudí sú tým najsmutnejším, čo austrálské požiare priniesli. Podľa odhadov uhorelo už zhruba 480 miliónov živočíchov, predovšetkým cicavce, vtáky a plazy.

 

Medzi nimi bolo aj 30 percent celkovej tunajšej populácie medvedíkov koalovitých. Nechýba ani hmyz - cesty sú plné mŕtvych motýľov so zreteľne ohorenými krídlami.

 

Klokaní raj je nenávratne preč

Jedna z najzávažnejších situácií panuje na klokaňom ostrove. Ten bol predtým vyhlásenou turistickou destináciou, z tamojších rezortov bol pohľad na voľne žijúce klokany, ktoré za ľuďmi chodili až do hotelových izieb. Dnes je však celá oblasť zrovnaná so zemou a všade ležia len obhorené zvyšky stromov, tony popola a opäť mŕtve zvieratá.

 

Obhorené ovečky bez kúska nepoškodenej vlny

Zábery na šokujúci stav ostrova sa podarilo zaobstarať hotelierom z miestnej obce Batlow. Keď sa vracali domov, obloha bola celá šedivá, nikde ani náznak zelene a na poliach, kde sa predtým pásli stáda dobytka, ležali zuhoľnatené telá desiatok oviec.

 

Požiar ich zasiahol natoľko, že na nich nezostala jediná stopa bielej vlny. Ohradníky sú navyše poškodené, teda je vidieť, že sa vystrašené zvieratá snažili pred plameňmi uniknúť, ale nemohli.

 

Hrôzostrašný dojem z obce mal aj kameraman americkej televízie ABC Matt Roberts. "Ranná prechádzka Batlow bola niečo úplne príšerného. Nikdy som nič podobné nevidel," napísal na twitteri.

 

"Ospravedlňujem sa, že tie snímky zdieľam, ale... úplne mi to zlomilo srdce. Najpríšernejšia vec v mojom živote. Musíme o tom hovoriť," dodal a zverejnil fotografiu obhorenej ovce, ktorú požiar dostihol pri snahe prekonať plot.

 

 

Vystrašené klokany márne utekali pred plameňmi

S koalami a klokanmi je to na klokaňom ostrove podobné. Záchranári sa im snažia pomôcť, ale často to kvôli dymu nejde.

 

Odhaduje sa, že len tu ich zomrelo tisíce. Keď sa však nejakého zachrániť podarí, dokážu to patrične prejaviť - ako slávna "klokanica" Abigail, ktorá za svoju predchádzajúcu záchranu deň čo deň objíma ich opatrovníkov.

 

 

Avšak požiare ohrozujú aj ľudí. V oblasti už zomrelo 23 osôb, 12 z toho len tento týždeň. Počet zničených domov dosahuje stoviek.

 

Austrália horí aj z vesmíru

S plameňmi aktuálne bojuje 2700 hasičov plus bolo povolaných 3 000 armádnych príslušníkov. K pondelkovému ránu registrovali úrady v štáte Nový Južný Wales 136 požiarov, z toho 69 nie je pod kontrolou.

 

Pretože je plameňov stále toľko, obyvatelia v miestnej metropole Sydney sú nútení nosiť ochranné masky. Vláda musela uvoľniť núdzové zásoby, ľudia na sociálnych sieťach sa ale sťažujú, že sa im príliš nedarí ich zaobstarať - hoci kvalita vzduchu dosiahla na konci decembra jedenásť-násobok kritickú úroveň.

 

 

Oheň môžu ešte zhoršiť vysoké teploty

Požiare sú tak veľké, že sú viditeľné z vesmíru. Dokazuje to vizualizácia vytvorená podľa satelitných snímok NASA.

 

Ukazuje, ako je celá krajina zahalená do oranžovej farby, doslova žeravie. V nasledujúcich dňoch to navyše nebude lepšie, austrálsky Meteorologický úrad (BOM) už avizoval, že požiare sa môžu ešte zhoršiť, stále panujú teploty nad 40 stupňov Celzia.

 

Ľudia z postihnutých oblastí tak aspoň dostali výnimku, že môžu odovzdať zúčtovanie daní s dvojmesačným oneskorením. Kritické je aktuálne zabezpečiť im znova bezpečné životné podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies