V Iraku obesili 17 odsúdencov, prevažne za terorizmus

NETKY.SK • 19 August 2013, 18:02 • 2 min
V Iraku obesili 17 odsúdencov, prevažne za terorizmus

BAGDAD — Iracké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že v krajine obesili 17 odsúdencov. Všetkých s výnimkou jedného uznali predtým vinnými z terorizmu. Popravy odsúdili ľudskoprávne organizácie, ktoré vyzvali na prehodnotenie tohto druhu trestu v krajine.

slovakia

left justify in out

V stanovisku zverejnenom v pondelok ministerstvo uvádza, že 15 popravení Iračania a Egypťan boli odsúdení za terorizmus, pretože "spáchali zločiny proti irackému ľudu". Posledný bol odsúdený za bližšie nešpecifikovaný kriminálny čin. Dve z obesených osôb boli ženy. Kedy sa popravy uskutočnili, stanovisko neuvádza. Ich vykonaním však stúpol počet vykonaných trestov smrti v tomto roku v Iraku už na 67. Podľa údajov organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International bol Irak v roku 2011 v poradí piatou krajinou s najviac popravami na svete po Číne, Iráne, Saudskej Arábii a Spojených štátoch. Ľudskoprávne skupiny však spochybňujú, či sa všetkým odsúdencom dostalo spravodlivého procesu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies