REPORTÁŽ: Strana SMER-SD vyzvala prezidentku k vetovaniu novely Trestného zákona o nebezpečnom elektronickom obťažovaní

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 13:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Strana SMER-SD vyzvala prezidentku k vetovaniu novely Trestného zákona o nebezpečnom elektronickom obťažovaní

BRATISLAVA - Nová skutková podstata nebezpečného elektronického obťažovania v rámci Trestného zákona z dielne vládnej koalície je podľa strany Smer-SD pomerne vágna a môže viesť ku kriminalizovaniu kritiky verejne činných osôb.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede to dnes povedal podpredseda strany Erik Kaliňák. Podľa neho medzi výpočet toho, čo spadá pod danú skutkovú podstatu, patria napríklad „urážky a nadávky v komentároch v diskusiách pod fotografiami, videami alebo príspevkami na sociálnych sieťach, v emailových, chatových alebo SMS správach" alebo napríklad „zverejnenie trápnych, intímnych alebo upravených fotografií respektíve videí".

 

 

Ak sa jednotlivec dopúšťa tohto konania dlhodobo, teda napríklad po dobu troch mesiacov, môže mu podľa Kaliňáka od prvého júla prísť domov trestné oznámenie, pričom trest v takomto prípade môže byť až na úrovni troch rokov.

V prípade, že sa niekto spomínaných skutkov dopustí na chránenej osobe, trestná sadzba je podľa Kaliňáka jeden až štyri roky. „Zo zákona, chránená osoba okrem toho, že sú to samozrejme deti, seniori alebo invalidi, tak sú to aj verejní činitelia," povedal Kaliňák s tým, že do tejto kategórie patrí premiér, všetci ministri ako aj poslanci.

 

Ak páchateľ svojím konaním spôsobí značnú škodu, podľa Kaliňáka môže byť potrestaný v rámci sadzby dva až šesť rokov. „Ak ste nejaký radový občan a budete tri mesiace kritizovať túto vládu, hrozí vám veľmi pravdepodobne, ak tento zákon bude platiť, tak ako je napísaný, jeden až štyri roky. V prípade, že ste niekto, kto sa považuje za mienkotvorné médium alebo komentátor s obrovskými dosahmi, môžme sa baviť o tom, že vaším negatívnym vystupovaním voči napríklad Igorovi Matovičovi mu spôsobujete značnú škodu," povedal s tým, že týmto spôsobom bude možné kriminalizovať médiá aj politickú opozíciu.

Celá novela je podľa Kaliňáka zmätočná a skutkovú podstatu, aj pri dobrom úmysle zamerať sa na problém kyberšikany, koaliční poslanci nafúkli do absurdných rozmerov. „Tento zákon má potenciál byť náhubkovým, ktorým bude vládna koalícia „rezať" hociakú kritiku," dodal Kaliňák. Smer preto vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú k vetovaniu novely, prípadne k podaniu na Ústavný súd SR. „Ak tak neurobí, tak s najväčšou pravdepodobnosťou to budeme musieť urobiť my," dodal Kaliňák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies