V hlavnom meste sveta parfumov – zažite najvoňavejšiu dovolenku v malebnom Grasse

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 13:29 • 2 min
V hlavnom meste sveta parfumov – zažite najvoňavejšiu dovolenku v malebnom Grasse

Videli ste film „Parfum: Príbeh vraha?“ Mladý Jean-Baptiste Grenouille začína v Paríži objavovať svet opojný vôní a vydáva sa ďalej do Grasse v Provence – hlavného mesta parfumov, kde prenikne do remesla anfleráže, teda získavania a impregnovania vôní jednotlivých kvetín.

slovakia

left justify in out

 

V napínavom filme, nakrútenom podľa príbehu Patricka Süskinda mladík zamilovaný do vôní chce ísť stále ďalej a ďalej a v túžbe získať vôňu najkrajšiu – mladého ženského tela sa nezastaví ani pred vraždením...

 

Inšpiráciou pre netradičný román (podľa ktorého vznikol aj slávny film) bol Süskindovi práve pobyt v Aux-en Provence, kde študoval. Odtiaľ mal už len na skok do neďalekého Grasse, kde sa odohrávala veľká časť hrôzostrašného príbehu. A hoci vo filmovej verzii sa všetky scény nenakrúcali v Grasse, isté je, že toto mesto so svojím voňavým omamným genius loci zostáva dodnes nepísanou svetovou metropolou parfumov.

 

Ak však Grasse navštívite, buďte si istí, že majitelia tunajších maličkých parfumérií, ktorých je tu neúrekom, vám budú sväto-sväte tvrdiť, že film sa natáčal priamo pred ich dverami! Ak si aj pomohli malou lžou, aby vás nalákali na prehliadku ich voňavého kráľovstva, určite nebudete ľutovať. V Grasse jednoducho zabudnete na čas a ponoríte sa do čarovného sveta vôní, kamenných uličiek aj závanu neďalekého mora.

 

img

Grasse je pôvabné mestečko, plné zelene, vôní a histórie.

 

Mestečko na francúzskej riviére s neopakovateľným šarmom vám ponúka možnosť zahrať sa na parfumérov a vyrobiť si svoju vlastnú personalizovanú vôňu, či luxusné mydlo, prechádzať sa na pobreží jedného z najkrajších kútov Európy, alebo sa jednoducho len tak nadychovať histórie a všetkých tých vôní, ktoré poplietli hlavu aj slávnemu vrahovi...

 

A čo by ste v Grasse nemali vynechať?

 

Musée International de la Parfumerie. Veľká časť surovín na výrobu parfumov sa pestuje na kvetinových farmách, ktorým mimoriadne praje mikroklíma Grasse a pre tento región vzácny dostatok vody. Jazmín, tuberóza, májová ruža, fialka a pomarančový kvet – tým všetkým vonia tunajší vzduch. Múzeum je ukážkou a prierezom majstrovstva pestovania a výroby, ktoré v Grasse už tradične zachovávajú a zdokonaľujú. Vyskúšajte si rôzne vône, pokochajte sa na starožitných flakónoch, aj tie od majstra René Laliqueho.

 

img

Vďaka priaznivej mikroklíme sa tu mimoriadne darí kvetom aj citrusom, z ktorých sa ťažia vône pre najslávnejšie parfumy sveta. 

 

Keď už hovoríme o vôňach, určite využite bezplatnú prehliadku parfumérie a predajne Fragonard. Odvážnejší tu môžu absolvovať 90-minútový workshop Parfumérsky učeň, kde sa dozviete všetko o štruktúre parfumu a vytvoríte vlastnú vôňu.

Okrem Fragorandu robia otvorené prehliadky ešte Galimard – najstaršia parfuméria Grasse, fungujúca od r. 1747 a Molinard (1849), ktorej sídlo navrhol Gustav Eiffel.

Hneď vedľa parfumérie nájdete zaujímavé múzeum kostýmov – Musée Provencal du costume et du bijou, kde môžete obdivovať nádherné tradičné odevy z 18. storočia, bohatstvo textílií, čipiek a výšiviek regiónu Provance, ale aj šperky a ďalšie ozdobné predmety histórie.

 

img

Exponáty v múzeu kostýmov sú vystavené tak, aby ste ich mohli obdivovať zo všetkých strán. 

 

Domaine de Manon je jedna z hlavných kvetinových plantáží, odkiaľ putujú levandule, ruže, či jazmín do tých najlepších parfumov Diora. Na farme vyrábajú vlastnú ružovú vodu aj džemy.

Okrem kvetín sa tu darí aj olivám – v Grasse nájdete výnimočný olivový háj Domaine de la Royrie, ktorí vysadili v 15. storočí mnísi z opátstva Lérin. Na tomto mieste sa dozviete všetko o ich histórii, zbere a lisovaní, prehliadka sa končí ochutnávkou.

Keď už ste v Grasse, určite skočte do susedného Gourdonu – malebnej kamennej dedinke na kopci s pár ulicami, ale ten výhľad zo 700 metrovej výšky nad morom do údolia Loup vás vezme za srdce. Pozor, miesto býva v lete preplnené turistami, tak skúste sa prekonať a urobiť si ranný výlet!

 

img

Gourdon

 

A na záver ešte dva osvedčené tipy: 20 minút na západ od Grasse sa nachádza úchvatná sieť podzemných komôr Grottes de Saint Cezarie, objavená v r. 1888. Počas 200-metrovej prehliakdy uvidíte 1,5 m. vysoký stalaktit, starý viac ako 150 000 rokov.

Ako bodku za výletom si naplánujte návštevu Cannes, 15 km južne od Grasse – perlu francúzskej riviéry, kde dokonale nasajte sladkosť, farebnosť a všetky pôžitky nádherného slnečného Provensálska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies