Na obchádzky počas dočasných cestných opráv budú slúžiť diaľnice

NETKY.SK • 2 August 2023, 15:29 • 2 min
Na obchádzky počas dočasných cestných opráv budú slúžiť diaľnice

Bratislava-Diaľničiari prichádzajú pre motoristov s potešujúcou správou

slovakia

left justify in out

Každý vodič, ktorý užíva spoplatnené úseky našich ciest, si musí povinne kupovať diaľničnú známku. Podľa toho, ako často tieto platené úseky využíva, premyslí si výšku diaľničnej známky. Tú si následne zakúpi a využíva. Kto diaľnice používa často, oplatí sa mu ročná známka. Vodič vozidla, ktorý cestuje ďaleko len sem-tam, môže vybaviť svoje auto aj kratšou ako ročnou diaľničnou známkou. Odbremeniť čiastočne "šoférov" sa teraz rozhodli kompetentní z Ministerstva dopravy.

 

Úseky diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré sa dajú využiť ako obchádzkové trasy pri rekonštrukciách ciest I. triedy v ich blízkosti, budú dočasne vyňaté zo spoplatnenia. Krátkodobé odpustenie povinnosti kúpiť si diaľničnú známku za prejazd vybranými úsekmi diaľnice sa bude týkať áut do 3,5 tony. Informovalo o tom Ministerstvo dopravy (MD) SR v stredu 2. augusta 2023. "Naším cieľom je, aby sa opravy a rekonštrukcie dotkli občanov čo najmenej. Preto zavádzame toto nové pravidlo a nastavujeme interné procesy tak, aby bolo všetko administratívne dotiahnuté ešte pred začiatkom prác na ceste," uviedol minister dopravy Pavol Lančarič.

Úseky budú zo spoplatnenia podľa MD vyňaté len počas trvania obmedzení na cestách, pričom bude možné vyňať len také úseky diaľnic a rýchlostných ciest, na ktorých tento ústupok nebude možné zneužívať.

 

Rezort dopravy pred niekoľkými týždňami dočasne vyňal zo spoplatnenia úsek rýchlostnej cesty R1, ktorým vodiči obchádzajú uzavretý most ponad železnicu v Seredi. Rovnako rozhodol o tom, že vodiči budú môcť bezplatne využiť úsek diaľnice D1 Triblavina - Zlaté Piesky počas rekonštrukcie cesty I/61 medzi Ivankou pri Dunaji a Bernolákovom, čo sa však zatiaľ ministerstvu nepodarilo administratívne uzavrieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies