V dôsledku záplav zahynulo v líbyjskej Derne najmenej 2300 ľudí

NETKY.SK • 12 September 2023, 15:22 • 2 min
V dôsledku záplav zahynulo v líbyjskej Derne najmenej 2300 ľudí

TRIPOLIS - Najmenej 2300 ľudí zahynulo v líbyjskom prístavnom meste Derna v dôsledku záplav po búrke Daniel. Medzi obeťami sú aj traja dobrovoľníci Červeného polmesiaca. V utorok to uviedli líbyjské záchranné služby, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Srdcervúce správy z Líbye. Traja dobrovoľníci (z líbyjského Červeného polmesiaca) prišli o život, keď pomáhali rodinám, ktoré uviazli v záplavovej oblasti po búrke Daniel," povedal šéf medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFCR) Jagan Chapagain.

 

Viac ako 5000 ľudí je nezvestných, ďalších 7000 je zranených. IFCR predtým informoval až o 10.000 nezvestných osobách.

 

Podľa pôvodných informácií od premiéra východnej časti Líbye Usáma Hamád prišlo v Derne o život až 2000 ľudí, kde nápor vody nevydržali dve priehrady. Voda podľa agentúry Reuters zničila až štvrtinu mesta Derna.

Búrka Daniel zasiahla v noci na nedeľu východné pobrežie Líbye. Okrem Derny vyčíňala aj v mestách Džabal al-Achdar či Benghází, kde bol vyhlásený zákaz nočného vychádzania a na niekoľko dní zatvorili školy.

 

V Líbyi panuje chaos od povstania v roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany sa opierajú o podporu viacerých miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies