Poliak šokuje a chce ísť dobrovoľne do väzenia. Komu chce takto pomôcť?

NETKY.SK • 26 September 2020, 11:55 • 2 min
Poliak šokuje a chce ísť dobrovoľne do väzenia. Komu chce takto pomôcť?

Riaditeľ poľského Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau Piotr Cywiński chce urobiť nečakanú kreatívnu pomoc nigérijskému chlapcovi.

slovakia

left justify in out

Varšava - V piatok totiž požiadal prezidenta Nigérie Muhammadua Buhariho, aby dal amnestiu maloletému Nigérijčanovi. Súd ho totiž odsúdil za rúhanie až na desať rokov väzenia. Ponúka prezidentovi, že časť testu si dokonca odsedí sám. Informovala o tom agentúra AP.

 

Riaditeľ múzea  v liste prezidentovi napísal, že ako  riaditeľ múzea vybudovaného na mieste koncentračného tábora, kde nacisti väznili a vraždili aj deti, nemôže "zostať ľahostajný voči tomuto hanebnému trestu". 

 

 

Ide o 13-ročného Omara Farouqa - odsúdeného v štáte Kano na severozápade Nigérie, a to na základe islamského práva šaría. Chlapec sa mal rúhania dopustiť v rozhovore s kamarátom. "Nezáleží na tom, čo povedal - vzhľadom na jeho vek k nemu nemožno pristupovať, akoby si naplno uvedomoval svoje slová a bol za ne preto plne zodpovedný," napísal Cywiński.

 

Ak však chlapcovi prezident nemôže udeliť milosť, Poliak navrhuje, aby si trvanie celkovo 120-mesačného trestu medzi sebou rozdelilo 120 dospelých dobrovoľníkov z rôznych krajín sveta. A sám by patril medzi dobrovoľných väzňov. Každý by pykal mesiac z chlapcovho trestu. V prípade, že prezident by chlapcovi trest odpustil alebo by prijal Cywińského druhý návrh, múzeum poskytne peniaze na vzdelávanie tohto chlapca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies