Irak odsúdil pálenie Koránu vo Švédsku ako rasistické

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 12:45 • 2 min
Irak odsúdil pálenie Koránu vo Švédsku ako rasistické

BAGDAD - Irak vo štvrtok odsúdil zneuctenie posvätnej knihy moslimov, Koránu, ktorého sa v stredu v Štokholme dopustil Iračan žijúci vo Švédsku. Incident sa odohral pred najväčšou mešitou v Štokholme v čase, keď si moslimovia na celom svete pripomínali sviatok obetovania - úd al-adhá.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení vydanom v stredu neskoro večer iracká vláda dôrazne odsúdila opakované pálenie Koránu "jednotlivcami s extrémistickým a narušeným myslením". Takéto činy Bagdad označil za prejav "nenávistného a agresívneho ducha, ktorý je v rozpore so zásadami slobody prejavu.... a s rešpektovaním rozmanitosti a viery iných". Podľa irackej vlády takéto činy sú "nielen rasistické, ale propagujú aj násilie a nenávisť".

 

Pálenie Koránu v Štokholme odsúdilo aj Maroko a v stredu odvolalo svojho veľvyslanca v Štokholme. Aktérom incidentu bol 37-ročný Salwan Momika, ktorý pred niekoľkými rokmi utiekol z Iraku do Švédska a ktorý v stredu za prítomnosti polície pred mešitou v Štokholme najprv Korán pošliapal a potom zapálil niekoľko strán z knihy. Polícia mu síce v súlade s ochranou slobody prejavu udelila povolenie na takýto protest, ale neskôr uviedla, že začala vyšetrovanie pálenia Koránu, ktoré vyvolalo hnev v celom moslimskom svete. Protest spojený s pálením Koránu sa v Štokholme uskutočnil aj v januári pred tureckým veľvyslanectvom a prispel tak k tureckému blokovaniu žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies