V Číne je kvôli novému vírusu izolovaných už 20 miliónov ľudí

NETKY.SK • 24 Január 2020, 06:00 • 2 min
V Číne je kvôli novému vírusu izolovaných už 20 miliónov ľudí

Čína nariadila kvôli šíriacej sa nákaze novým koronavírusom čiastočné uzavretie ďalších dvoch miest. Izolácia čaká od štvrtkovej polnoci (16:00 SEČ) sedemmiliónového Chuang-kang a v neďalekom miliónovom E-čou budú zatiaľ uzavreté stanice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Ľudia sú odrezaní od zvyšku sveta

Celkovo takto bude od zvyšku krajiny odrezaných 20 miliónov ľudí. Wu-chan i novo uzavreté mestá sú súčasťou jednej veľkej aglomerácie.

 

Okrem zastavenia leteckej prepravy a prerušenia hromadnej dopravy už boli v oblasti uzavreté aj niektoré diaľnice. Na ďalších hlavných ťahoch boli zavedené screnningové kontroly telesnej teploty.

 

Vo Wu-chan platia spomínané opatrenia od štvrtka od desiatej dopoludnia miestneho času (3:00 SEČ). Nefunguje ani hromadná doprava, nejazdí metro ani autobusy.

 

Diaľkové vlaky mestom ďalej prechádzajú, ale nesmie sa do nich nastupovať. Na staniciach hliadkujú špeciálne policajné sily.

"Nejazdite do Wu-chan. A tí, čo sú vo Wu-chan, prosím, aby neopúšťali mesto," uviedol tajomník Národnej zdravotnej komisie Li Pin.

 

 

Panika vo Wu-chan
Pretože správa o uzavretí mesta, ktoré sa tak de facto ocitlo v karanténe, bola zverejnená už o druhej ráno miestneho času, ľudia sa snažili na poslednú chvíľu odísť. Pred desiatou sa tvorili na letiskách a staniciach fronty.

 

Ďalšie sa narýchlo pokúšali zásobiť jedlom, aby nemuseli chodiť von. Obyvatelia vykúpili zásoby a regály v supermarketoch sú prázdne. Tovar nie je ani na trhoviskách, kde jeho ceny prudko stúpli.

 

 

Vírus už má 17 obetí
Počet prípadov aj úmrtí rastie. Obeťami je podľa agentúry DPA sedemnásť, nakazených je cez 600 ľudí. Vírus vyvoláva príznaky chrípky, u niektorých ľudí sa vyvinie vo vážny zápal pľúc.

 

Okrem Číny bol tento typ koronavírusu zistený v ojedinelých prípadoch v Spojených štátoch, v Thajsku, Južnej Kórei, Japonsku a na Taiwane, a to u osôb, ktoré pricestovali z Číny.

 

Hlavnými príznakmi nákazy vírusom 2019-nCoV sú horúčka, kašeľ a problémy s dýchaním. Komplikovaný zápal pľúc môže viesť ku kolapsu a smrti pacienta.

 

Navyše sa ukázalo, že patogén spadajúci do rovnakého kmeňa ako koronavírus vyvolávajúci ochorenie SARS, začal mutovať. To znamená, že sa prispôsobuje prostrediu aj hostiteľom, je horšie identifikovateľný laboratórnymi testami a môže byť odolnejšie voči nasadzovaným antivirotikám.

 

Slováci v Číne

Aj Slováci pôsobiaci v Číne, majú problém dostať sa späť domov: "Momentálne som v Shanghaji a situácia je taká, že mesto je uzavreté v smere von, nedá sa odtiaľ odísť a čaká sa, že čo sa bude ďalej diať. Predpokladá sa, že sa celé uzavrie. Som tu zaseknutý, čo je celkom prúser. Nosím rúško," zveril sa Tomáš, ktorý v Číne študuje.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Novoročné oslavy v Pekingu boli kvôli nebezpečnému vírusu zrušené" alebo pod hashtagom #cina #koronavirus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies