Kampaň s názvom "Nezabudni na mňa v aute!" pokračuje už šiesty rok

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Kampaň s názvom "Nezabudni na mňa v aute!" pokračuje už šiesty rok

Posledných päť rokov v tomto období s pribúdajúcimi teplotami upozorňujeme na preventívnu kampaň z dielne Prezídia Policajného zboru s názvom „NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!“. Je to názov kampane, ktorej cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo ponechania dieťaťa a domácich maznáčikov v rozhorúčenom aute. Tento rok ju rozbiehame opäť. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.

slovakia

left justify in out

Polícia rozdala od roku 2018, kedy preventívnu kampaň spustila, viac ako 100 000 letákov a osviežovačov vzduchu do auta, ktoré pripomínajú vodičov, aby svoje ratolesti ani zvieratá nenechávali v aute. "Tento rok sme kolegom v jednotlivých krajoch distribuovali približne 10 000 propagačných materiálov," uviedla hovorkyňa.

 

Policajti po celom Slovensku budú propagačný materiál rozdávať počas horúcich dní, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc, jednoducho všade tam, kde je možné stretnúť rodičov s deťmi. Rodičia, ktorých polícia zastihne pri aute, dostanú spolu s letáčikom i krátku prednášku o rizikách ponechania dieťaťa či psíka v rozpálenom aute.

 

Polícia odporúča, aby si vodiči propagačné materiály umiestnili na viditeľné miesto v aute, aby pri opúšťaní vozidla mali na očiach, že nemajú dieťa ani  psíka nechávať v aute samé. Ako pripomienka môžu poslúžiť napríklad aj mobil, peňaženka či kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi.

 

img

 

Ponechanie dieťaťa v aute môže mať aj trestnoprávne následky, v takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Hrozí jeden až päť rokov väzenia a pri deťoch mladších ako šesť rokov hrozí až 10 ročné väzenie. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.

 

"V aute nezostávajú len deti, ale stretávame sa aj s prípadmi, že si tam majitelia nechajú domácich miláčikov. Stáva sa to často vtedy, ak si ich majitelia rozhodnú odbehnúť na nákup a zvieratko nechajú v aute mysliac si, že za krátku chvíľu sa im nemôže nič stať. Opak je však pravdou a rovnako ako deťom, aj im hrozia zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt," dodala hovorkyňa Denisa Bárdyová.

 

Veríme, že takouto jednoduchou formou kampane, neustálym pripomínaním, prispejeme k bezpečnosti tých najmenších. Chceme odkázať všetkým rodičom, aby nikdy nenechávali svoje dieťa v aute. Stonásobne to platí pre nadchádzajúce mesiace, keď aj tri minúty v zatvorenom aute môžu byť pre dieťa kritické a teplota sa môže vyšplhať aj nad 50 stupňov Celzia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies