V Česku zaznamenali stovky prípadov nebezpečného respiračného ochorenia. Pre deti môže byť smrteľné

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 13:00 • 2 min
V Česku zaznamenali stovky prípadov nebezpečného respiračného ochorenia. Pre deti môže byť smrteľné

PRAHA - U dospelých sa prejavuje ako prechladnutie či chrípka, bábätkám však môže čierny kašeľ vážne poškodiť zdravie. V Českej republike počet prípadov znepokojivo stúpol. Od januára českí zdravotníci zaznamenali 700 prípadov tohto ochorenia.

slovakia

left justify in out

Počet zachytených prípadov za dva mesiace naozaj dosiahol viac než dvojnásobok za celý minulý rok – a to je podľa odborníkov len vrchol ľadovca, laboratórne potvrdených prípadov.

Zatiaľ najťažšie prípady registrovali u tínedžerov vo veku 11 – 19 rokov. Epidemiologička Renata Ciupek pre Český rozhlas Brno však zdôraznila, že stav je znepokojujúci pre riziká, ktoré to predstavuje pre malé deti.

„Bez pochýb tu máme ďalšie prípady, ktoré, keďže majú mierny priebeh alebo ktoré na dôkladne nevyšetrili, sa nám tu pohybujú. Práve u najmenších detí u novorodencov a u dojčiat je čierny kašeľ naozaj závažným ochorením, ktoré ich môže ohroziť až na živote,“ skonštatovala Ciupek.

Podľa šéfky Združenia praktických lekárov Ilony Hülleovej ide o cyklické ochorenie, ktorého vrcholy sa opakujú zhruba po desiatich rokoch. Tínedžeri sú rizikovou skupinou vzhľadom na to, že majú pomerne úzke kontakty. Kvapôčková infekcia sa tak medzi nimi rýchlo šíri.

Pripomíname, že proti čiernemu kašľu sa očkujú dojčatá – vzhľadom na to, že u nich môže byť priebeh až fatálny. Potom protilátky klesajú, preto sa čierny kašeľ preočkováva. Ciupek pre český rozhlas spresnila, že za posledných 40 rokov v ČR na čierny kašeľ zomrelo päť malých detí. Vo všetkých prípadoch sa ukázalo, že zdrojom nákazy boli najbližší príbuzní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: Profimedia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies