WHO: Pri opičích kiahňach nepoznáme odpoveď na dôležitú otázku

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 16:47 • 2 min
WHO: Pri opičích kiahňach nepoznáme odpoveď na dôležitú otázku

ŽENEVA - WHO zvažuje, či má vlnu opičích kiahní klasifikovať ako tzv. ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu. V minulosti tak urobila v prípade vypuknutia koronavírusu aj eboly, čo umožnilo urýchliť výskum a poskytnutie finančných prostriedkov na boj proti týmto chorobám.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa domnieva, že nárast prípadov nákazy opičími kiahňami nevyvolá novú pandémiu. Zatiaľ však stále nie je známe, či ochorenie dokážu prenášať aj nakazení ľudia, ktorí nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.

 

img

 

V pondelok to vyhlásila Rosamund Lewisová z núdzového programu WHO pre kiahne. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

 

„V súčasnosti sa celosvetovej pandémie (opičích kiahní) neobávame,“ vyhlásila Lewisová. Počas mája zaznamenali v Európe a iných častiach sveta viac ako 300 potvrdených a potenciálnych prípadov nákazy opičími kiahňami, neohlásili však žiadne úmrtie. Podľa odborníkov sa ochorenie šíri najmä komunitne.

 

Opičie kiahne sa prenášajú najmä kvapôčkami šírenými vzduchom, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

 

img

 

Medzi typické príznaky nákazy patria vyrážky, ktoré začínajú na tvári a neskôr sa rozširujú na oblasť končatín a genitálií, no objaviť sa môžu i na očných rohovkách či spojivkách. Po určitom čase sa na vyrážkach vytvorí chrasta, ktorá neskôr odpadne. Nakazení môžu mať teplotu a pociťovať bolesť hlavy, chrbta a únavu. Inkubačná doba ochorenia je zvyčajne 6 – 13 dní, no v ojedinelých prípadoch môže byť aj dlhšia.

 

Prečítajte si tiež: Ján Mikas vydal usmernenie k opičím kiahňam. Na čo sa máme pripraviť?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona