Aj keď Slováci radšej kupujú, momentálne sú tlačení do dlhodobých podnájmov

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 17:0 • 2 min
Aj keď Slováci radšej kupujú, momentálne sú tlačení do dlhodobých podnájmov

BRATISLAVA - Aj keď ceny najmä starších bytov na Slovensku klesli v porovnaní s júnom 2022 aj o 15 percent, veľa Slovákov je okolnosťami dotlačených do zvažovania dlhodobého podnájmu. Upozorňuje na to špecialista na predaj nehnuteľností František Čepček zo spoločnosti REINS INVEST.

slovakia

left justify in out

„Slováci majú odnepamäti potrebu nehnuteľnosť vlastniť, preto sa rozhodujú pre kúpu. Momentálne však zmýšľanie záujemcov čiastočne zmenila výška úrokov a sprísnenie podmienok schvaľovania hypotekárnych úverov. Mnoho Slovákov je viac-menej nútených – okolnosťami a túžbou osamostatniť sa – zvažovať aj dlhodobý podnájom,“ hovorí Čepček s predpokladom, že ceny sa pomaly stabilizujú. Ráta ešte s ich miernym poklesom, no zrejme najviac do päť percent.

 

Faktom je, že momentálne sa kupujúci s rozhodovaním neponáhľajú a trvá približne dva až tri mesiace, kým si vyberú z ponuky trhu. Čepček však nepredpokladá, že by zhoršená finančná dostupnosť bývania zásadne zmenila správanie Slovákov v tomto smere.

 

img

 

Z dát spoločnosti REINS INVETS vyplýva, že Slováci majú záujem najmä o trojizbové byty s balkónom, na vyšších poschodiach v bytovom dome, s výmerou minimálne 65 m2. Pri výbere nehnuteľnosti rozhoduje najmä lokalita, dostupnosť, dispozícia bytu a jeho stav, ale prihliadajú aj na stav bytového domu a celkové náklady na bývanie.

 

Z hľadiska lokality sa mladí ľudia prioritne zaujímajú o nehnuteľnosti blízko centra alebo s dobrou dostupnosťou do centra. Mladé rodiny zase vyhľadávajú satelity vo výhodnejšej cenovej hladine. Rodiny s odrastajúcimi deťmi sa z logistických dôvodov sťahujú zo satelitov späť do miest a starší ľudia ostávajú tam, kde sú zvyknutí, presťahujú sa bližšie k rodine alebo idú úplne mimo mesta, lebo hľadajú pokojné bývanie.

 

Najväčšiu skupinu (takmer 60 %) záujemcov o kúpu bytu tvoria mladé rodiny s priemerným vekom 30 rokov. Nasledujú ľudia vo veku medzi 30 až 50 rokov. Najmenšou skupinou kupujúcich sú ľudia 50+ s obmedzenejšími možnosťami financovania nehnuteľnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona