Väčšina lídrov ASEAN ignorovala summit so Spojenými štátmi

NETKY.SK • 5 November 2019, 11:57 • 2 min
Väčšina lídrov ASEAN ignorovala summit so Spojenými štátmi

BANGKOK – Väčšina vodcov krajín, ktoré sú členmi Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ignorovali pondelkový samit s USA. Stretnutia sa zúčastnili iba traja z 10 vedúcich predstaviteľov, a aj ti vyslali len svojich zástupcov. Filipínsky minister financií Carlos Dominguez uviedol, že toto rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s príslušnou úrovňou americkej delegácie.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump pozval vedúcich predstaviteľov juhovýchodnej Ázie, aby prišli do Spojených štátov na osobitný summit. Informovala o tom agentúra Reuters počas včerajšieho dňa s odkazom na posolstvo amerického prezidenta, ktoré na summite Asociácie národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Bangkoku prečítal jeho asistent pre národnú bezpečnosť Robert O´Brien. 

 

"Trump vyzval vodcov členských krajín ASEAN, aby prišli do Spojených štátov na osobitný summit", prečítal výzvu amerického lídra O´Brien.

 

Na summit prišiel thajský premiér Prayut Chan-Och, ktorý je tento rok predsedom organizácie, vietnamský premiér Nguyen Suan Fook a premiér Laosu Thonglong Sisulit.

 

Ako uviedol filipínsky minister financií Carlos Dominguez v rozhovore pre novinárov, "toto rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s príslušnou úrovňou delegácie USA". Washington tentoraz výrazne znížil úroveň zastúpenia na podujatiach ASEAN tým, že do Bangkoku poslal pomocníka prezidenta pre národnú bezpečnosť Roberta O´Briena a ministra obchodu Wilbura Rossa.

 

Tlačová správa ministerstva zahraničia hovorí, že cieľom USA je zachovať suverenitu členských štátov ASEAN.

 

Členmi Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sú Brunej, Vietnam, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko, Filipíny. Rusko, Austrália, India, Čína, Nový Zéland, Kórejská republika, USA a Japonsko zastávajú v tejto veci formu partnerského dialógu.

              



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona