V Bratislave podali prvýkrát pacientovi liek s účinnou látkou remdezivir

NETKY.SK • 8 Júl 2020, 18:04 • 2 min
V Bratislave podali prvýkrát pacientovi liek s účinnou látkou remdezivir

BRATISLAVA – V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) sa prvýkrát podal pacientovi liek s látkou remdezivir, ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľky UNB Renáty Vandriakovej sa 39-ročnému pacientovi po podaní lieku výrazne polepšilo aj v kombinácii s kortikoidom dexametazónom.

 

Podaná podľa súčasných kritérií

Liečba liekom s účinnou látkou remdezivir bola podľa zástupkyne prednostu Kliniky infektológie a cestovateľskej medicíny Aleny Koščálovej nasadená podľa súčasne platných indikačných kritérií.

 

„U pacienta sme už po 24 hodinách zaznamenali výrazné zlepšenie klinického stavu v zmysle vymiznutia teplôt a zníženej potreby liečby kyslíkom,“ doplnila Koščálová.

 

Látka je podľa stanoviska UNB určená pacientom, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19 s ťažkým priebehom a stavom, ktorý si vyžaduje kyslíkovú liečbu.

 

Remdesivir je v EÚ oficiálne schválený na liečbu COVID-19

 

Americká spoločnosť, s ktorou spolupracoval významný český vedec, vyvíja liek proti koronavírus

 

Liečivo by malo skrátiť dĺžku hospitalizácie

Podľa zahraničných štúdií by malo liečivo s látkou remdezivir skrátiť dĺžku hospitalizácie a významne znížiť riziko úmrtia.

 

Európska komisia rozhodla o podmienečnej registrácii lieku s účinnou látkou remdezivir v piatok (3. 7.). Toto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

 

Liek je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc a ich stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies