Autor knihy o M. R. Štefánikovi si myslí, že definovať ho ako vynálezcu je irelevantné

NETKY.SK • 21 Júl 2020, 18:00 • 2 min
Autor knihy o M. R. Štefánikovi si myslí, že definovať ho ako vynálezcu je irelevantné

O Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sme sa rozprávali so spisovateľom Jozefom Banášom, ktorý napísal jednu z kníh práve o rodákovi z Košarísk. Štefánik bol vo svojej "multifunkčnosti" známy aj tým, že v mladom veku mal hlavu plnú nápadov.

slovakia

left justify in out

Milan Rastislav Štefánik, ktorý sa narodil presne pred 140. rokmi, bol aj kreatívcom, ktorý rád, najmä v mladosti, vytváral rôzne "zlepšováky". Okrem toho, že sa spolupodieľal na prvom návrhu vlajky ČSR, mal aj iné nápady. Vytvoril napríklad predchodcu rýchloväzby, skladaciu fajku a vylepšil prístroj na slnečné pozorovania. Prínosný chcel byť aj pre železničnú prepravu - nakreslil platňu na otáčanie lokomotívy či samočinnú výhybku. Banáš je presvedčený, že definovať Štefánika ako vynálezcu nemá zmysel. "To je, povedal by som, tisícina jeho aktivít," prezradil s tým, že išlo skôr o recesiu či akúsi zábavu v mladom veku. "To, že zlepšil traky na nohaviciach, alebo fajku, toto by som naozaj nebral vážne," dodal s tým, že Štefánik bol predovšetkým diplomatom, politikom, letcom či astronómom. "Ja to zmieňujem v knižke. Samozrejme. Však to patrí k jeho osobnosti. Ale vravím, že vynálezy sú na Štefánikovi úplne nepodstatná vec," upresnil bývalý poslanec NR SR s tým, že tieto návrhy sa vlastne ani nevyužívajú. No rodák z Košarísk si vďaka svojej kreativite a snaživosti vyslúžil aj uznanie v oblasti astronómie. "Kľúčový vynález, alebo vylepšenie, čo bol dosť vážny počin v jeho živote, bolo, keď ho prijal profesor Jansen do svojho observatória a Štefánik mu povedal, že on ten prístroj vylepší. A naozaj sa mu to podarilo," dodal spisovateľ s tým, že práve toto je možné považovať za jeho veľký technický úspech. "Nedá sa to označiť za vynález, ale skôr také technické vylepšenie," uzavrel autor knihy o M. R. Štefánikovi.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona