V Bratislave je výstava najlepších diel medzinárodnej súťaže textilnej miniatúry

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 08:37 • 2 min
V Bratislave je výstava najlepších diel medzinárodnej súťaže textilnej miniatúry

BRATISLAVA – Cenu poroty na 19. ročníku medzinárodnej súťažnej prehliadky textilnej miniatúry získala slovenská výtvarníčka Sylvia Birkušová za dielo Tak blízko a tak ďaleko.

slovakia

left justify in out

Na stredajšom (31.5.) vyhodnotení súťaže s otvorením výstavy v bratislavskej galérii Umelka organizátori vyhlásili aj ďalších najlepších autorov. Združenie TXT svoju cenu udelilo Japonke Tomite Noriko, ktorá uplietla deravý štvorec Layers (Vrstvy). Zo študentskej ceny sa teší Terézia Krnáčová (Slovensko), kombinovanou technikou vytvorila dva objekty s názvom Personifikácia.

 

"Pre tento ročník sme určili tému Blízko a ďaleko, aby ju každý mohol interpretovať po svojom. Blízko a ďaleko sa dá chápať nielen z pohľadu geografickej vzdialenosti, ale aj zo subjektívneho vnímania blízkosti či odstupu. Mnohí v prácach reflektovali práve toto posolstvo. Ďalšou silnou výpoveďou je aj postoj k utečeneckej kríze alebo vyjadrenie pocitu osamelosti či určitej nostalgie, ktorú zrejme téma vyvolala," povedala na otvorení výstavy jej kurátorka Silvia Fedorová zo Slovenského združenia textilných výtvarníkov TXT, ktoré je tradičným organizátorom podujatia.

 

Podmienkou akceptovania práce v kategórii textilná miniatúra je dodržanie rozmeru 20 cm. Do súťaže sa prihlásilo 135 autorov z 30 krajín. Medzinárodná päťčlenná odborná porota vybrala na výstavu diela 56 umelcov v profesionálnej kategórii a 22 študentov. Expozícia je teda prehliadka aktuálnej tvorby 78 autorov z 28 krajín celého sveta.

 

Podľa poroty ich práce z estetického a obsahového hľadiska najlepšie vyjadrujú danú tému, sú originálne spracovaním a majú silnú výpovednú hodnotu. Vytvorili ich v širokom spektre techník a materiálov, experimentovaním v kombinácii klasických postupov, ako sú šitie, výšivka ručná aj strojová, paličkovanie, plstenie, tlač, koláž, aj s vlastnými autorskými technikami. V kombinácii s textilom autori využili ďalšie materiály: plast, kov, drevo, papier, rôzne prírodniny či farby.

 

Tento sviatok súčasnej textilnej tvorby sprevádzajú ďalšie dve výstavy. Tradičnú expozíciu majú traja víťazi z predchádzajúceho ročníka. Cenu poroty 2016 získala Ulla Pohjola z Fínska, ktorá sa prezentuje viacerými obrazmi a závesnými objektmi vytvorenými technickou virtuozitou v používaní kreatívnej ručnej výšivky v kombinácii s prírodnými, nájdenými a použitými materiálmi. Jej práce evokujú tajomstvá severských ság a dávnych vekov.

 

Cenu združenia TXT získal slovenský umelec Martin Kratochvíl. Teraz sa prezentuje rozsiahlou inštaláciou Biely šum. Na podlahe aj na stene ju predstavuje v rôznych polohách aj na hromade vyše sto nahých ľudských postáv z bielej plste. Tento umelec pôsobí ako pedagóg na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, tvorí v Banskej Štiavnici. Pracuje a experimentuje s textilom a inými materiálmi.

 

Dielom Premeny šťastia sa prezentuje vlaňajšia víťazka študentskej kategórie Mira Alida Haberfellner, študentka Univerzity umenia a dizajnu v rakúskom Linzi.

 

Druhá sprievodná výstava Hands On – Jozef Bajus & Students je sondou do práce ateliérov textilnej tvorby na škole Suny Buffalo State, ktoré vedie kežmarský rodák Jozef Bajus (1958). Tento náš renomovaný umelec pôsobí na amerických školách od polovice 90. rokov 20. storočia a súčasná výstava je prvou príležitosťou spoznať výsledky jeho pedagogickej práce.

 

Výstavy potrvajú do 25. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies