Veľké cvičenie NATO v Európe sa ruší pre obavy z koronavírusu

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 13:06 • 2 min
Veľké cvičenie NATO v Európe sa ruší pre obavy z koronavírusu

Američania nevyšlú do Európy ani jedného vojaka. Na cvičení Defender 2020 sa ich malo zúčastniť 20 000, no nakoniec bude v Európe prítomných len 5 500 jednotiek. Platí to pre vojakov, ktorí sa v Európe nachádzali ešte pred zavedením opatrení. Oznámilo to ústredie USA v nemeckom Wiesbadene.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pôvodný plán

Podľa správy armády USA bol DEFENDER naplánovaný na apríl až máj 2020, pričom k presunu personálu a zariadení malo dôjsť medzi februárom a júlom.

 

Vplyv koronavírusu

Rozhodnutie o zrušení cvičenia prišlo v záujme zlepšenia bezpečnosti v Európe. "Riziko prenosu COVID-19 medzi jednotkami, aj smerom k civilistom, bolo neprijateľne vysoké," uviedol bývalý spravodajský dôstojník amerického námorného zboru Scott Ritter.

 

img

 

Najväčšie cvičenie za 25 rokov

Do Európy sa momentálne nepremiestňujú žiadne jednotky, ani materiál. V súčasnosti sa v Sasku-Anhaltsku neočakávajú žiadne ďalšie, rozsiahlejšie železničné ani cestné prepravy. Defender 2020 mal byť najväčším cvičením NATO za 25 rokov, s celkovým počtom 37 000 účastníkov z 18 krajín.

 

 

Americký generál Sean Bernabe na tlačovom brífingu o pripravovaných manévroch vyhlásil, že "nie sú namierené proti žiadnej konkrétnej krajine a že ich cieľom bude overiť americkú schopnosť vojensky podporovať NATO v Európe dostatočnými silami".

 

Účastníci

Na cvičení sa mali zúčastniť aj vojaci Slovenskej armády. Celkovo sa očakávala, prítomnosť osemnástich krajín z toho cvičebné aktivity mali prebehnúť v 10 krajinách. Medzi kľúčových účastníkov bolo zaradené Nemecko, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Švédsko, Kanada, Taliansko, Poľsko a Litva.

 

img

 

DEFENDER mal zahŕňať vybudovanie prechodných stanovíšť, prechody cez rieky, vzdušné a námorné pohyby, rýchle nasadenie jednotiek ako aj prepravu vojenských zariadení a použitie armádnych skladov v Belgicku a Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona