V USA prezident Biden vyzval na sprísnenie obmedzení v oblasti strelných zbraní

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 09:30 • 2 min
V USA prezident Biden vyzval na sprísnenie obmedzení v oblasti strelných zbraní

HARTFORD - Americký prezident Joe Biden v piatok vyzval na prísnejšie obmedzenia týkajúce sa strelných zbraní.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden v piatok vyzval na prísnejšie obmedzenia týkajúce sa strelných zbraní, informuje TASR na základe správy agentúry AP. Podľa agentúry tak urobil v zanietenom prejave, ktorý predniesol pri príležitosti ročného výročia prvého významného federálneho zákona o strelných zbraniach prijatého za takmer tri desaťročia, dodajúc, že ide len o dôležitý prvý krok.

 

"Modlitby sú fajn. Sú dôležité... ale tie [násilie] nezastavia," povedal Biden, ktorý nalieha na Kongres, aby podnikol radikálnejšie kroky na obmedzenie prístupu k zbraniam. "Musíte konať. Musíte sa rozhýbať. Musíte niečo urobiť. Ak tento Kongres odmietne konať, potrebujeme nový Kongres," vyhlásil. Biden na samite o bezpečnosti v Connecticute chválil ľudí, ktorí prežili násilie so zbraňou i príbuzných obetí za to, že premenili svoju bolesť na odhodlanie a prisľúbil im, že nepoľaví v presadzovaní prísnejších zákonov v tejto oblasti. Americký prezident hovoril o prijatí legislatívy, ktorá sprísnila prístup k strelným zbraniam, podpísanej niekoľko týždňov po tom, ako strelec pripravil o život 19 detí základnej školy a dvoch učiteľov v Uvalde, v štáte Texas. Desať rokov predtým bolo zabitých 26 detí a zamestnancov pri masakre v škole v obci Sandy Hook, vzdialenej len necelú hodinu jazdy od Hartfordu, hlavného mesta štátu Connecticut. Minulý rok prijatý zákon sprísnil kontroly zázemia u najmladších kupcov strelných zbraní v snahe dostať zbrane preč od páchateľov domáceho násilia a pomôcť štátom zaviesť zákony uľahčujúce odoberanie strelných zbraní ľuďom, ktorí sú považovaní za nebezpečných.

 

Biden chce zakázať najmä takzvané útočné zbrane, čo je politický termín na označenie zbraní, ktoré sa najčastejšie používajú pri masových streľbách, ktoré majú schopnosť rýchlo zabiť veľa ľudí. Po svojom prejave v Hartforde zamieril Biden na akciu spojenú so zbierkou finančných prostriedkov, ktorá sa bude konať v Greenwichi. V najbližších dňoch zrýchli svoje cestovanie v rámci predvolebnej kampane a do konca mesiaca sa zastaví v New Yorku, Kalifornii, Illinois a Marylande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies