V Bostone si pripomenuli smutné 2. výročie teroristického útoku na maratón

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 07:46 • 2 min
V Bostone si pripomenuli smutné 2. výročie teroristického útoku na maratón

BOSTON - Boston si v stredu pripomenul druhé výročie smrtiaceho útoku na tamojší maratón tichou spomienkou na mieste, kde zomreli traja ľudia a odhalením dvoch transparentov zobrazujúcich srdce.

slovakia

left justify in out

Na akcii sa zúčastnil starosta Bostonu Marty Walsh spolu so skupinkou ľudí, ktorí prežili výbuchy bômb z 15. apríla 2013. Boli medzi nimi Jane a Henry Richardovci, ktorých osemročný brat Martin bol najmladšou obeťou bombového útoku rovnako ako Jeff Bauman, ktorí pri ňom prišiel o obe nohy. Bombové útoky pred cieľom Bostonského maratónu zranili 264 ľudí - okrem bežcov aj dobrovoľných pracovníkov a divákov.

 

Tichú spomienku držali o 14.49 h miestneho času, teda v okamihu, kedy vybuchla prvá bomba.

"Naše myšlienky a modlitby sú s obeťami a ich rodinami, ktoré hľadajú zmysel toho strašného dňa," citovala agentúra Reuters guvernéra amerického štátu Massachusetts Charlieho bakera. "Tí, ktorých sa udalosti spred dvoch rokov dotkli najviac, nám všetkým ukázali cestu nazad svojou odvahou, dôstojnosťou a odhodlaním," dodal.

 

Výročie teroristického útoku na bostonský maratón si pripomíname počas prestávky v procese s Džocharom Carnajevom, ktorého súd minulý týždeň uznal vinným z uskutočnenia útoku. Tá istá porota bude v najbližších týždňoch rozhodovať o tom, či ho odsúdi na smrť alebo doživotné väzenia.

 

Dvadsaťjedenročný Džochar Carnajev je mladší z dvojice bratov, ktorá útok uskutočnila a o tri dni nato zastrelila policajta, keď sa pripravovala ujsť z mesta. Starší z bratov, 26-ročný Tamerlan, zomrel v prestrelke, ktorá vypukla po zastrelení policajta.

 

Sestra zastreleného policajta sa minulý týždeň na sociálnych sieťach vyslovila proti tomu, aby Džochar Carnajev dostal trest smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies