V Austrálii súdia Novozélanďana, čo chcel ísť za Islamským štátom do Sýrie

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:48 • 2 min
V Austrálii súdia Novozélanďana, čo chcel ísť za Islamským štátom do Sýrie

MELBOURNE - Novozélanďan obvinený z pokusu vycestovať z Austrálie do Sýrie, kde sa chcel pridať k bojovníkom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), využíval niekoľko dní pred odletom do Turecka štyri rozdielne telefóny na kódované rozhovory o nadchádzajúcej "veľkej úlohe".

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes austrálska prokuratúra, ktorú citovala agentúra AP. Najnovšie dôkazy proti Aminovi Mohamedovi zo Somálska, ktorý žil v krajine 14 rokov, predložila dnes obžaloba na pôde Najvyššieho súdu v štáte Viktória na juhozápade Austrálie. Stalo sa tak dva roky po tom, ako tohto muža zastavili na letisku v austrálskom Brisbane krátko pred nastúpením do lietadla smerujúceho do Turecka.

 

Mohameda po zatknutí obvinili v troch bodoch z pokusu dostať sa do cudzieho štátu s cieľom zapojiť sa do nepriateľských aktivít. Mohamed tvrdí, že je nevinný. V prípade usvedčenia môže dostať trest odňatia slobody do výšky 10 rokov.

 

Prokurátorka Lesley Taylorová povedala členom súdnej poroty, že si budú môcť vypočuť záznamy telefonickej komunikácie obžalovaného. Pomocou nich sa má dokázať, že Mohamed pri rozhovoroch o svojej nadchádzajúcej ceste používal kódovaný jazyk, čím sa chcel vyhnúť zadržaniu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies