Čína predstavuje 40% vplyvu na svetové oceány

NETKY.SK • 3 September 2020, 13:45 • 2 min
Čína predstavuje 40% vplyvu na svetové oceány

SYDNEY - Ekológovia vytvorili prvú mapu, ktorá ukazuje, ako ľudia ovplyvnili oceány.

slovakia

left justify in out

Mapa vplyvu človeka na oceány

Odborníci z University of Sydney a Sydney Institute of Marine Biology zozbierali údaje o všetkých štruktúrach postavených ľuďmi v moriach a oceánoch. Ide o ropné plošiny, veterné farmy, telekomunikačné káble, prístavy, mosty a tunely, umelé útesy a pobrežné farmy.

 

Na základe týchto údajov vedci zostavili prvú mapu, ktorá ukazuje, ako ľudia zmenili morské prostredie.

 

img

 

Zhromaždením všetkých dostupných údajov vedci zistili, že plocha všetkých štruktúr postavených ľuďmi v oceánoch je 30-tisíc kilometrov štvorcových.

 

Skutočný vplyv antropogénnych štruktúr sa však rozprestiera na obrovskej ploche dvoch miliónov kilometrov štvorcových. Táto oblasť predstavuje viac ako 0,5 percenta svetových oceánov.

 

Analýza ukázala, že 40 percent tejto oblasti tvoria čínske rybie farmy. Obchodné prístavy majú tiež nepriaznivý vplyv na morské prostredie - vytvárajú hlukové znečistenie vo vzdialenosti do 20 kilometrov pod vodou.

 

img

 

Situácia sa má zhoršiť

Vedci poznamenávajú, že zmeny v oceáne vyvolané ľuďmi sa začali pred tisíckami rokov. Ale v polovici dvadsiateho storočia ich rýchlosť vzrástla. Išlo najmä o výstavbu prístavov a vlnolamov na ochranu pobrežia.

 

Autori predpokladajú, že do roku 2028 vzrastie objem infraštruktúry v oceáne o 50 až 70 percent. Stane sa tak preto, lebo ľudia budú naďalej stavať ropné plošiny, ukladať káble a tunely na dne oceánu a vytvárať nové rybie farmy.

 

Austrálski vedci dúfajú, že ich práca môže zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany morského prostredia a že ich zistenia pomôžu vytvoriť nástroje na monitorovanie výstavby infraštruktúry v oceánoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies