REPORTÁŽ: Progresívci predstavili krízový balík pre študentov

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 18:13 • 2 min
REPORTÁŽ: Progresívci predstavili krízový balík pre študentov

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko (PS) predstavilo balík 20 konkrétnych opatrení, ktoré majú pomôcť študentom a absolventom na Slovensku zvládnuť dopady pandémie.

slovakia

left justify in out

 

Ako poukázal europoslanec Michal Šimečka (PS), každý rok zo Slovenska odchádzajú tisícky mladých ľudí a pandémia tento problém iba zväčšuje. Doplnil, že študentom a absolventom sa zhoršil prístup k vzdelaniu, práci či krúžkom a dopady na ich psychické zdravie boli ničivé. 

 

Podľa Šimečku sú opatrenia v balíku finančne nenáročné, jednoduché na prijatie a rýchlo pomôžu konkrétnym mladým ľuďom. "Naše opatrenia sa týkajú štyroch oblastí, a to vzdelávania, zamestnanosti, duševného zdravia a trávenia voľného času. V oblasti vzdelávania navrhujeme zaviesť napríklad bezúročné vysokoškolské pôžičky alebo odpustenie školného pri predĺžení štúdia."

 

"Pri zamestnávaní chceme zdvojnásobiť sumu oslobodenú od odvodov pri brigádach študentov a poskytnúť podporu v nezamestnanosti aj čerstvým absolventom," predstavil hlavné opatrenia europoslanec.

 

img


PS navrhuje, aby štát hradil poukážku vo výške 150 eur na psychologické poradenstvo pre každého záujemcu z radov mladých a navýšil dotácie na existujúce krízové linky pomoci o 300-tisíc eur.

 

Poukázal na to, že počas pandémie výrazne utrpelo aj jazykové vzdelávanie a umelecká či športová mimoškolská činnosť mladých. "Každý študent by preto mal dostať 100 eurovú poukážku na tieto aktivity a dobrovoľníkom pracujúcim s mládežou by mal štát preplácať päť dní dovolenky navyše," dodal na margo ďalších opatrení.

 

Predsedníčka PS Irena Bihariová uviedla, že krízový balík pre študentov a absolventov je prvým zo série opatrení kampane Slovensko po korone. Slovensko sa podľa nej momentálne spamätáva po roku pandémie koronavírusu a treba si "upratať" v tom, kde a koho zasiahla najviac a aké problémy odhalila.

 

img

 

"Pandémia, ktorá nám tým najtvrdším možným spôsobom ukázala zlyhávajúci štát a jeho lídrov, môže byť zároveň definitívnym popudom k radikálnej modernizácii a impulzom k rozvoju," doplnila.

 

Chce, aby sa do tvorby tejto vízie pridali aj ľudia, ktorých pandémia nejakým spôsobom zasiahla. Preto na stránke www.slovenskopokorone.sk zriadili formulár, cez ktorý môžu ľudia písať, ako zmenila pandémia ich život.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona