Japonsko zvýšilo legálny vek spôsobilosti na pohlavný styk z 13 na 16 rokov

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 19:00 • 2 min
Japonsko zvýšilo legálny vek spôsobilosti na pohlavný styk z 13 na 16 rokov

Tokio - Japonsko zvýšilo legálny vek spôsobilosti na pohlavný styk z 13 na 16 rokov. Ide o súčasť balíka kľúčových právnych reforiem v oblasti sexuálnych trestných činov, ktorý v piatok schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Doteraz patril legálny vek spôsobilosti na pohlavný styk v tejto ázijskej krajine medzi najnižšie na svete. Veková hranica, pod ktorou sa sexuálna aktivita považuje za znásilnenie, je v Británii 16 rokov, vo Francúzsku 15 rokov a v Nemecku alebo Číne 14 rokov. V Japonsku sa doterajšia veková hranica nezmenila od roku 1907. Podľa nového zákona sa na dospievajúce páry s vekovým rozdielom najviac päť rokov nevzťahuje trestné stíhanie, ak sú obaja partneri starší ako 13 rokov. To znamená, že osoba bude za pohlavný styk s maloletou osobou vo veku 13 až 15 rokov potrestaná len vtedy, ak je o päť a viac rokov staršia ako maloletá osoba. Japonsko naposledy menilo trestný zákonník v oblasti sexuálnych deliktov v roku 2017, ale podľa aktivistov boli reformy nedostatočné. V roku 2019 vyvolala séria oslobodzujúcich rozsudkov v prípadoch znásilnenia celonárodné protesty. Schválený návrh zákona obsahuje zoznam príkladov, na základe ktorých je možné znásilnenie stíhať - napríklad obete pod vplyvom alkoholu alebo drog, vystrašenosť obetí alebo ak páchatelia zneužívajú spoločenské postavenie. Predĺži sa tiež premlčacia lehota na nahlásenie znásilnenia z desiatich na 15 rokov, aby mali obete viac času prihlásiť sa na polícii, dopĺňa stanica BBC News. Novelizovaný zákon tiež kriminalizuje "foto-voyerizmus", ktorý okrem iného zahŕňa tajné filmovanie sexuálnych aktov alebo tzv. upskirting (fotografovanie pod sukňou bez súhlasu). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies