Útočníka z Viedne odmietajú pochovať na moslimskom cintoríne. Veriaci "nechcú ležať vedľa vraha"

NETKY.SK • 12 November 2020, 10:59 • 2 min
Útočníka z Viedne odmietajú pochovať na moslimskom cintoríne. Veriaci "nechcú ležať vedľa vraha"

VIEDEŇ - Správca islamského cintorína vo viedenskej štvrti Liesing odmietol pochovať v jeho areáli teroristu, ktorý útočil v centre mesta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol denník Kurier. "Je to vrah, ktorý zabil nevinných ľudí a tým ublížil všetkým moslimom," uviedol správca Ali Ibrahim. Dodal, že za svoj brutálny čin sa bude zodpovedať Alláhovi.

 

"Aj my sme však mali pocit, že musíme niečo spraviť," povedal s tým, že na neho apelovali viacerí veriaci, aby nesúhlasil s prípadným pochovaním prívrženca Islamského štátu na moslimskom cintoríne, pretože "nechcú ležať vedľa vraha".

 

Kde útočníka pochovajú je zatiaľ otázne
Prvý moslimský cintorín v Rakúsku vybudovali v roku 2008 na okraji rakúskej metropoly. Ďalší takýto cintorín je zriadený v spolkovej krajine Vorarlbersko. Či však tam budú chcieť Kujtima Fejzulaia pochovať je zatiaľ otázne.

 

Do úvahy prichádza pohreb aj v útočníkovej rodnej krajine, Severnom Macedónsku. Agentúra APA tiež upozorňuje, že k pochovávaniu moslimov slúži aj časť centrálneho viedenského cintorína.

 

Súvisiaci článok: K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

 

Terorista sa na útok dôkladne pripravil

Streľba v centre Viedne a na ďalších piatich miestach sa odohrali v pondelok (2. novembra) vo večerných hodinách. Vyžiadali si štyri obete a viac ako 20 zranených. 

 

Za týmto teroristickým činom stál iba 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorého polícia krátko po útoku zastrelila. Aj napriek prvotným informáciám, že mal mať komplicov, polícia túto verziu neskôr vylúčila. Od prvej streľby až po zastrelenie tohto prívrženca IS prebehlo iba 9 minút

 


Ako v stredu informovala agentúra APA, útočník sa na svoje vraždenie dobre pripravil. Počítal dokonca aj s možnou prestrelkou s políciou priamo v jeho byte. Nábytok preto rozmiestnil tak, aby mu vytvoril krycie miesto pred vpádom policajného komanda. 

 

Jeho dokonalá príprava naznačuje, že myslel skutočne na všetko a počítal aj s možnosťou, že sa o jeho plánovanom útoku predčasne dozvie polícia.

 

img

 

Prípadne sa uvažuje aj nad možnosťou, že rátal aj s alternatívou, že útok prežije a následne sa v byte zabarikádujePolícia v jeho byte našla lepiace pásky, ktoré mu poslúžili ako falošný pás s bombou či muníciu.

 

Šéf rezortu vnútra sa stal terčom vyhrážok
Tesne po útoku spustila rakúska polícia rozsiahlu policajnú akciu a razie na viacerých miestach, počas ktorých zatkla desať osôb. Tie aktuálne čelia podozreniam z účasti na viacnásobnej vražde a členstva v teroristickej a zločineckej organizácii.

 

Rakúsky minister vnútra Karl Nehmammer a jeho rodina sa po raziách stala terčom vyhrážok zo strany hnutia Moslimské bratstvo. O ochranu jeho rodinných príslušníkov sa stará špeciálna jednotka Cobra.

 

Prečítajte si tiež: Teroristický útok vo Viedni bude mať diplomatickú dohru. Rakúsko obviňuje slovenskú informačnú službu
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies