Útoky na Rohingov sú podľa šéfa UNHRC etnickými čistkami

NETKY.SK • 11 September 2017, 20:18 • 2 min
Útoky na Rohingov sú podľa šéfa UNHRC etnickými čistkami

ŽENEVA - Násilná kampaň mjanmarských bezpečnostných síl proti menšinovým Rohingom je "učebnicovým príkladom etnických čistiek", vyhlásil v pondelok v Ženeve šéf Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) Zeid bin Ra'ad al-Hussein.

slovakia

left justify in out

Mjanmarskú vládu okrem iného kritizoval za jej rozhodnutie nevpustiť do krajiny nezávislých pozorovateľov a vyhlásil, že vláda v Rangúne sa svojimi vyhláseniami, v ktorých sa snaží zvaliť vinu na samotných Rohingov, usiluje "totálne popierať realitu".

Rohingovia cez víkend vyhlásili jednostranné prímerie, mjanmarská vláda ho však vzápätí odmietla s odôvodnením, že "nebude vyjednávať s teroristami".

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch zverejnila v piatok satelitné zábery častí mjanmarského mesta Maungdaw a jeho okolia, na ktorých je vidno len čiernu spálenú krajinu a dá sa na nich napočítať najmenej 450 vypálených domov. Zábery boli zhotovené 2. septembra, pričom päť dní predtým, 28. augusta, bola oblasť podľa satelitných údajov v plameňoch.

Mjanmarská vláda tvrdí, že pri zrážkach zahynulo najmenej 400 ľudí a z vyvolania napätia obviňuje Rohingov. Podľa mnohých pozorovateľov sú však tieto tvrdenia účelové a nepravdivé. Rohingovia naopak tvrdia, že na nich zaútočila mjanmarská armáda.

Vláda v Rangúne začala navyše cez víkend tvrdiť, že Rohingovia si svoje príbytky podpaľujú sami. Novinárom miestni predstavitelia ukázali fotografie, ktoré to mali údajne dokumentovať, ako však píše agentúra AP, podľa novinárov určite postavy na záberoch nie sú Rohingovia.

"Mjanmarská vláda by mala prestať predstierať, že Rohingovia si svoje domy podpaľujú sami," reagoval v pondelok na tvrdenia Rangúnu šéf UNHRC. "Keďže Mjanmarsko odmieta vpustiť ľudskoprávnych pozorovateľov, situácia sa nedá komplexne posúdiť. Situácia ale vyzerá ako učebnicový príklad etnických čistiek," povedal.

Pripomenul, že do susedného Bangladéša utieklo pred vyčíňaním mjanmarských jednotiek už 270-tisíc Rohingov. Neskôr v priebehu dňa UNHRC na základe aktuálnych informácií z Bangladéša zvýšila tento údaj už na 313-tisíc.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies