Útoky barelovými bombami na sýrske mesto Aleppo si vyžiadali najmenej 250 obetí!

NETKY.SK • 7 Február 2014, 10:13 • 2 min
Útoky barelovými bombami na sýrske mesto Aleppo si vyžiadali najmenej 250 obetí!

DAMASK - Približne 250 obetí na životoch si za posledných päť dní vyžiadalo bombardovanie severosýrskeho mesta Aleppo tzv. barelovými bombami, ktoré počas svojej ofenzívy použila sýrska vládna armáda. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 31. januára, keď boli prerušené rokovania v rámci  mierovej konferencie vo švajčiarskej Ženeve, vládna armáda zintenzívnila ostreľovanie povstalcami obsadených štvrtí vo východnej časti Aleppa. "Barelové bomby", naplnené trinitrotoluénom (TNT), tam spôsobili obrovské materiálne škody, zranili stovky ľudí a tisíce ich prinútili opustiť mesto. 

      

Medzi obeťami útokov je aj 80 žien a najmenej 11 povstalcov, spresnilo SOHR, ktoré dodalo, že približne 30 percent obetí tvoria deti mladšie ako 18 rokov, ktorých "jediným previnením bolo, že chceli zostať doma a odmietli sa podriadiť kampani s cieľom vyhnať ich z ich domovov". V rovnakom čase ako vládna ofenzíva na Aleppo sa velenie sýrskej armády rozhodlo aj pre masívne nálety na damaské predmestie Darája, ktoré kontrolujú povstalci.  

      

Používanie barelových bômb vyvolalo ostrú kritiku zo strany USA, ich spojencov i ľudskoprávnych organizácií. "Je to jednoduchá bomba, ktorá pri spôsobe, akým ich používa sýrska vláda, zabíja bez rozdielu," uviedla jedna zo sýrskych výskumníčok organizácie Human Rights Watch. Barelové bomby sú improvizovanými zbraňami. Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy zhadzujú z vrtuľníkov na zem, kde spôsobujú veľké materiálne škody a veľké straty na životoch. Sudy bývajú naplnené trinitrotoluénom, naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlejšiu oblasť než bežné silné výbušniny. 

      

Ide o relatívne nový prvok vo výzbroji vládnej armády, ktorej arzenál tvoria najmä zbrane a vojenská technika ruskej či sovietskej výroby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies